Múlt hétvégén megsütöttem már a mézeskalácsokat is Moha Konyha receptje alapján. Már tavaly is ezt használtam és bevált, előző este összeállítottam a tésztát, másnap kinyújtottam több részben kisütöttem, csak arra figyeltem, hogy ne legyen bent a sütőbe sokáig, mert akkor lehet vele kopogtatni. Kekszes dobozba tartom a maradékot. Nem kellett sokáig várni, szinte egyből puhák lettek. Gyorsan fogytak, szólni kellett, hogy odébb van még karácsony. :)
24 mézeskalácsot feldíszítettem, igaz nem lettek a legszebbek, van még mit gyakoroljak illetve bevallom nagyon nagy türelmem sincs mindig. Nagyjából elégedett voltam magammal. :)
Advent első vasárnapjára csokis Panettone-t terveztem. Rátaláltam egy receptre a kedvenc kenyeres könyvemben, ami nagyon hasonlít rá, de nem egészen az. Szintén olasz származású recept, de nincs olyan tömör, mint egy kalács. Inkább egy kenyér receptre hasonlít, sok kakaóval, csokival és én még felturbóztam egy kis aszalt szilvával.
20. SAD Ünnepi játékra ezzel a kakaós kelt tésztával jelentkeznék, ugyanis ezt nyugodtan ajándékba el lehet készíteni, akár karácsony reggelén vajjal, narancs lekvárral, forró kakaóval....
Pane al Cioccolato
Hozzávalók ( 20cm átmérőjű kerek formához):
300 g tk. tönköly liszt
167 g BL80 kenyérliszt
2 ek. holland kakaópor
1 ek. barna cukor
1 ek. cukor
1 kk. só
325 ml langyos víz
3 ek. puha vaj
80 g darabolt étcsokoládé
80 g darabolt aszalt szilva
Tetejére: vaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból (kivéve az étcsoki és az aszalt szilva) rugalmas, de kicsit lágyabb tésztát gyúrunk. Duplájára kelesztjük, majd kinyújtjuk. Nem kell vékonyra, csak épp annyira, hogy meg tudjuk szórni a csokival és az aszalt szilvával. Gyúrjuk bele és formázzunk cipót. Egy 20 cm kerek tortaformába tegyük bele, ha nem elég magas a pereme, akkor sütőpapírral toldjuk meg és letakarva 30 percig pihentessük. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra és 35 perc alatt süssük készre. Akkor jó, ha megkopogtatjuk az alját és üres kongó hangot ad ki. :)
Miután kivettük kenjük meg vajjal a tetejét. Rácson hagyjuk kihűlni. Reggelire forró kakaóval, lekvárral nagyon finom.
Na ezt most megennem amolyan agybabujos kis kenyeztetes gyanant! Nagyon szep es nagyon gusztanak tunik!!! Szuper ugyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Igen, valóban ágyba bújós, forró kakaós hideg estékre való. :)
Törlés