Ezt a receptet használom már régóta, nekem nagyon bevált. Másnap, ha egy picit megmelegítjük, olyan mintha éppen akkor sült volna ki.
Aranygaluska
Hozzávalók (4 főre):
Tésztához:
200 g tk. tönköly búzaliszt
50 g BL50 fehérliszt
25 g cukor
25 g olvasztott vaj
20 g élesztő
1 tojás
120-130 ml tej
1 citrom héja
Szóráshoz:
100 g dió
50 g nyírfacukor
olvasztott vaj
Vaníliasodóhoz:
350 ml tej
1 tk. vanília aroma (ha van vaníliarúd azzal sokkal jobb)
4 tojássárgája
50 g nyírfacukor
1 púpos tk. keményítő
1,5 dl tejszín
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból dagasszunk rugalmas tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, mert nem minden liszt egyforma. Hagyjuk duplájára kelni, addig készítsük el a vaníliasodót.
A tojássárgáját keverjük ki a cukorral, a keményítővel és a vaníliával. Adjuk hozzá a tejszínt, majd öntsük fel tejjel. Lassú tűzön addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, nem kell sokáig forralni.
A tésztát nyújtsuk ki 2 cm vékonyra és nagyobb pogácsa szaggatóval szaggassuk ki.
20 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki.
A pogácsákat kenjük be vajjal, forgassuk meg a cukros dióba és helyezzük egymás mellé a tortaformába. Amikor megvan az első réteg szórjuk meg bőven dióval. Jöhet rá a második réteg, majd a maradék dió. Hagyjuk pihenni még 20 percig, addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Kimondottan szeretem, ha egy picit rá karamellizálódik a diós cukor.
Vágjuk négybe és és locsoljuk meg vaníliasodóval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése