Ma feljött anyu hozzám vásárlás előtt és megkóstolta a hókiflimet, azt mondta ez sokkal jobb mint az övé, hogy csináltam? :) Mondtam neki, anyu a tied is épp ilyen finom hidd el! :)
Tehát az alábbi receptem alapján készítettem:
Hókifli
Hozzávalók (2 gáztepsihez):
30 dkg tk. tönköly liszt
10 dkg rétesliszt
10 dkg fehér BL55 liszt
20 dkg zsír
2 nagy ek. tejföl
1 ek. cukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
csipet só
Töltelékhez:
3 félét készítettem
Aszalt szilvás marcipános:
10 dkg marcipán
5 dkg aszalt szilva
Diós:
10 dkg dió
5 dkg nyírfacukor
0,5 dl tej
1/2 citrom héja
Házi kemény szilvalekvár
Hempergetéshez:
10 dkg nyírfacukor
2 ek. vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítottam, elkevertem benne az élesztőt és a cukrot, hagytam felfutni. A lisztféléket kimértem egy kelesztő tálba, hozzá mértem a zsírt és elmorzsoltam a liszttel. Bele tettem a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrtam és a hűtőbe tettem, amíg elkészítettem a tölteléket.
A marcipánt és az aszalt szilvát késes robotgépbe tettem és felaprítottam.
A tejet felforraltam a cukorral és a citrom héjával, majd apránként a dióhoz tettem.
Elővettem a hűtőből a tésztát, két cipóra osztottam, amíg az egyikkel dolgoztam a másik ment a hűvösre. Kinyújtottam 2-3mm vékonyra és fánk szaggatóval karikákat szaggattam. megtöltöttem a töltelékkel és feltekertem, kiflit formáztam. A végeit picit összenyomtam.
Zsírpapírral bélelt gáztepsibe pakoltam. Előmelegített 180°C-os sütőbe 10-15 perc alatt világosra sütöttem. Vigyázni kell, mert gyorsan sül és amikor már szilárd a tészta, és az alja kezd pirulni, akkor már jó. Így marad finom omlós. Nem szabad sokáig sütni, mert kiszárad.
Miközben sülnek a cukrokat ledaráltam.
Ahogy kivettem a sütőből egyből vaníliás porcukorba hempergettem és egy tálcára pakolgattam egymás mellé kihűlésig. Csak ezután mentek dobozba.
Ó, a hókifli nálam is nagy kedvenc. Én élesztő nélkül készítem, de tetszik a Te változatod is. :)
VálaszTörlésLáttam nálad, hogy élesztő nélkül van, biztosan nincs nagy különbség. Anyukám mindig is így csinálta, lehet legközelebb kipróbálom sütőporral.
Törlés