Ezeket már előző héten elkészítettem egyrészt azért, mert ott van azért mégis a " mi van, ha nem sikerül", de szerintem egész jó lett. A narancshéjakat igaz kicsit vékonyra sikerült vágnom, de első próbálkozásra azt mondom egész jó lett. Az eljárást tökéletesen leírta Ildikó mind a kettőnél, követhető volt. Külön ezekhez nem írnék receptet és elkészítési tudnivalókat, mert megtaláljátok nála, mindent betartottam.
Marcipán receptje nyírfacukorral itt található.
Kandírozott narancshéj nyírfacukorral, pedig itt.
Ildikónak szeretném megköszönni ezeket a fantasztikus dolgokat, mert ezzel egészségesebbé tudtam varázsolni a mi kis stollenünket.
A stollen receptje után kíváncsian sokat kutattam, de nem tudtam melyik lenne a tökéletes. Mivel még soha nem készítettem, így ebben elég tapasztalatlan vagyok, de a saját ízlésemnek megfelelően összeválogattam.
Tehát én az alábbiak szerint készítettem:
Marcipán és a kandírozott narancshéj:
Sütés után:
Marcipános stollen
Hozzávalók:
250 g BL50 liszt
250 g tk. tönköly búzaliszt
1 csipet só
1/2 kk.őrölt fahéj
1/2 kk. őrölt szegfűszeg
40 g élesztő
1 dl langyos tej
1 ek cukor továbbá 4 g cukor és 4 g nyírfacukor
2 tk. vaníliás cukor
100 g mazsola
75 g aszalt szilva
75 g aszalt sárgabarack
2-3 ek. rum
kandírozott narancshéj (2 db narancs héjából készítettem)
1 citrom reszelt héja (természetesen ez is lehet kandírozott)
200 g vaj + 50 g a tetejére
200 g marcipán
Szóráshoz:
sok porcukor
Elkészítés:
A langyos tejbe elkevertem az egy evőkanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és felfuttattam. A liszteket kimértem egy kelesztőtálba, hozzá adtam a fahéjat, szegfűszeget és a csipetnyi sót, a maradék cukrokat majd elkevertem. A narancshéjakat picit beáztattam, hogy puhább legyen, majd apró kockákra daraboltam, beletettem a lisztes keverékbe.
A liszthez hozzáöntöttem a felfuttatott élesztőt és a puha vajjal közepesen lágy tésztát gyúrtam.
Több, mint egy órát hagytam pihenni, ha hűvösebb van esetleg a konyhába ez lehet több is, mivel a sok vajtól elég lassan kel.
Addig az aszalványokat apróra daraboltam és a mazsolát rumos langyos vízbe áztattam. (Ha aranymazsolát használunk érdemes azt is ketté vágni, könnyebb később belegyúrni a tésztába.)
Miután megkelt a tészta nyújtsuk ki, nem kell túl vékonyra csak éppen annyira, hogy az aszalt gyümölcsöket szét tudjuk osztani rajta, majd gyúrjuk a tésztába. Nem túl könnyű, de egy idő után elvegyülnek benne.
A marcipánt gyúrjuk át és formáljuk hengerré, olyan hosszúra, amilyen a tésztánk lesz.
A gyümölccsel összegyúrt tésztát nyújtsuk téglalappá, a magunkhoz közelebbi részre helyezzük a marcipánt, majd tekerjük fel. Nem kell teljesen, a távolabbi résznél maradhat ki egy pár centi, vagy ezt vissza is lehet hajtani. (Nekem nem sikerült, mert szétnyílt).
Sütőpapírral bélelt gáztepsire helyezzük és 15-20 percig letakarva pihentetjük.
Ezalatt előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. Ezen a hőmérsékleten sütjük 10 percig, majd 180°C-ra vegyük vissza és további 45 percig még bent hagyjuk. (Sütőtől is függ, figyelni kell a vége felé, amikor szép aranybarna, akkor már kész van.)
Még forrón megkenjük jól a vajjal és megszórjuk bőven porcukorral.
Amikor kihűlt teljesen fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk, így nagyon sokáig eláll. Szerintem elég hamar el fog fogyni. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése