A foszlós kalács receptje Limarától származik, szeretném megköszönni neki, nagyon egyszerű és könnyen elkészíthető. Pataki tálba készült töltött káposzta mellé sütöttem, szerintem így az igazi. No, meg a halászlé mellé egyet anyukámnak.
Foszlós kalács
Hozzávalók (2db 60dkg):
Hozzávalók (2db 60dkg):
75 dkg fehér liszt (igen, ezt nem variáltam, maradtam a hagyományos fehér lisztes variációnál)
2 tojás
4 dl habtejszín
csipet só
3 ek. cukor
3 dkg. élesztő
Kenéshez:
1 tojássárgája + 1 ek. tej
1 egész tojás
Elkészítés:
Mérjük ki a lisztet egy kelesztő tálba, keverjük el a sóval és két evőkanál cukorral. A tojásokat üssük fel és verjük fel egy kicsit, így adjuk a liszthez. A habtejszín felébe keverjük bele az élesztőt egy evőkanál cukorral, öntsük ezt is hozzá. Kezdjük el dagasztani, majd a maradék tejszínnel gyúrjunk egy rugalmas tésztát. Szobahőmérsékleten kelesszük duplájára. Ne, rakjuk fűtőtestre, mert a zsíros tésztának nem tesz jót, elnehezedik tőle, inkább várjunk türelemmel.
Készítsünk belőle két cipót, majd külön-külön osszuk ketté úgy, hogy az egyik fele egy kicsit nagyobb legyen. A kisebbik felét osszuk három részre, pihentessük a cipókat 10-15 percig. Ezután a nagyobbik feléből sodorjunk jó hosszú rudat, hajtsuk a két végét egymás mellé, majd csavarjuk meg és nyújtófával készítsünk egy mélyedést a közepére. Kenjük meg a tejjel felvert tojássárgájával. A három kisebbet, pedig fonjuk össze és helyezzük a tetejére, ismét kenjük meg. Hagyjuk így duplájára kelni, kb. 20 perc, majd egy egész felvert tojással kenjük le ismét. Előmelegített 200°C-os sütőbe 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése