Az idén három disznóvágáson vagyunk túl... Pontosabban én csak az egyiken vettem részt, az utolsónál pedig csak látogatóba vittem egy kis farsangi fánkot, de a párom kivette a részét belőle. Ő és az apukája a nagy hurka és kolbász töltő mesterek. Tegnap kivettünk egy adagot a mélyhűtőből és megkóstoltuk... Nagyon jól sikerült, vér profik. :)
Ha már ilyen ügyesek én is ügyeskedtem. Mellé vörösboros, aszalt gyümölcsös párolt lilakáposztát és héjában sült krumplit készítettem. Jó kis párosítás az biztos!
A hurka, kolbász sütését nem részletezem. Egy tepsibe tettem, jól megszurkáltam egy ici-pici vizet tettem alá és ment a sütőbe. Kb. 40-45 perc alatt 180°C-on készre sütöttem.
Párolt aszalt gyümölcsös lilakáposzta
Hozzávalók:
1 közepes fej lilakáposzta
1 fej lilahagyma
1 nagy alma
3 ek. olívaolaj
2 csapott ek. cukor
2 dl vörösbor
1 dl víz
2 ek. balzsamecet
3 babérlevél
2 tk. egész kömény
só, bors
1 marék mazsola
1 marék aszalt szilva
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra. Lilakáposztát vágjuk nagyon vékonyra vagy zöldség szeletelő gép segítségével daraboljuk. Segítségemre volt a Bosch gépem. :) 2 percig tartott. Az almát reszeljük héjastul, az aszalt szilvát vágjuk kettőbe vagy háromba.
Az olajat hevítsük fel és szórjuk rá a cukrot, karamellizáljuk meg , mehet hozzá ezután a lilahagyma. Dinszteljük kb. 5 percig. Szórjuk rá a káposztát, forgassuk át, adjuk hozzá a babérlevelet, az egész köményt, sózzuk, borsozzuk, öntsük hozzá a bort, a vizet, a balzsamecetet és tegyük bele az aszalt gyümölcsöket. Fedő alatt pároljuk fél puhára, ekkor mehet bele a reszelt alma. Amikor már majdnem kész, fedő nélkül elpárologtatjuk a levét.
Rozmaringos héjában sült krumpli
Hozzávalók:
pár szem egész krumpli
rozmaring
só
bors
olívaolaj
Elkészítés:
Ebben az esetben jobb, ha vékony héjú krumplit választunk, és nem árt, ha friss is. Tegyük a hurka, kolbásszal a sütőbe, nem baj, ha a sütő legaljára kerülnek egy alufóliával bevont tepsibe. Süssük addig, amíg a hurkák sülnek. Ezután vágjuk ketté, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg rozmaringgal és locsoljuk meg olívaolajjal. Tegyük vissza még 10 percre, de most már mehet a grillezés, vagy gázsütőnél legfelülre.
Megkívántattad! :D
VálaszTörlés