Nem tartozik a kedvenceim közé, talán azért is mert rengeteg olajban kell sütni. A rántott húsról is már teljesen elszoktam, no de ezt hallom is a páromtól, hiszen neki a kedvencei közé tartozik. :)
Gabriella blogjáról választottam a receptet, tavaly Limara fánkját sütöttem. Mind a két recept bevált, nem lett nehéz és olajos a tészta. Lehet én egy kicsit nagyobbakat gyártottam, de nekem csak 14 db jött ki.
A fánkok kiszállításra kerültek a Maros parti hétvégi házba, ahol ismét disznóvágás folyt. :)
Vaníliás porcukorral szórtam meg, mellé házi sárgabarack és eper lekvárt kínáltam.
Köszönöm Gabriella a receptet!
Szalagos fánk
Hozzávalók (14 db):
500 g BL50 fehér liszt
30 g friss élesztő
3 dl langyos tej
1 tk. cukor
csipet só
50 g puha vaj
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
2 ek. rum (nem aroma, itt nem az ízesítés a cél)
sok olaj a sütéshez
+ vaníliás porcukor és házi lekvár
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele 1,5 dl langyos tejbe, keverjük el a cukorral és hagyjuk állni 10-15 percig. Dagasztó tálba mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sót, a tojások sárgáját, a citrom reszelt héját, a rumot és a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani, közben mehet hozzá a maradék tej és a vége felé a vaj. Közepesen lágy tésztát kell kapjunk. (Ne legyen ragacsos!) Langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
Nyújtsuk ki a tésztát, majd fánkszaggatóval szaggassuk ki. Letakarva 30 percig pihentessük.
Forrósítsuk fel az olajat, de azért vigyázzunk, mert az sem jó, ha nagyon forró, mert akkor megég és belül nyers marad. A fánkok közepét kicsit nyomkodjuk be és ezt az oldalát tegyük először az olajba. Fedjük le kb. 1 percig, majd fordítsuk meg és fedő nélkül ismét 1 percig süssük. Jó haladós, gyorsan kész van.
Papírtörlővel bélel tálba tegyük, így felszívja a felesleges zsiradékot.
Nagyon szépek lettek! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nem vagyok nagy fánksütő, de ez tényleg egyszerű és talán nem is lehet elrontani. :)
Törlés