Kicsit jobban utána kutattam, hogy honnan is ered ez az étel. Eredetileg arab, jelentése "keverék". Jobban hajlik a vegetáriánus étrend felé, zöldséges ragu, amelyen buggyantott tojások helyezkednek el. Ma már különböző országokban máshogy készítik és máshogy is nevezik. Közép-Keleten, Spanyolországban csípős kolbásszal, Tunéziában articsókával illetve egy másik variáció még friss sajtot szórnak a tetejére. A törököknél illetve a mexikóiaknál is megtalálható a saját konyhájukban, csak más névvel.
Forrás: Wikipédia
Találtam egy nagyon szép, ízléses külföldi blogot, ahol rengeteg klassz receptet ismertem meg, ez is innen származik.
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma ( a legjobb lenne a fehér hagyma)
3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 konzerv darabolt paradicsom (ha szezonja van, akkor jobb a friss 4-5 db)
3 ek. olívaolaj
1/2 tk. római kömény
1/2 tk. chili pehely
1/2 tk. fűszerpaprika
1 tk. bazsaliom (ha van friss)
só, bors
1 dl fehérbor
50 g fetasajt
4 tojás
petrezselyem
Elkészítés:
A legjobb egy tapadás mentes nagy serpenyőben dolgozni.
A hagymákat pucoljuk meg és daraboljuk fel. A paprikákat vágjuk széles csíkokra.
Hevítsük fel az olívaolajat és dinszteljük meg egy kicsit a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a paprikát. 2-3 perc után mehet hozzá a bor és ízesítsük a fűszerekkel.Így pároljuk tovább kb. 5 percig. Öntsük rá a konzerv paradicsomot és alacsony lángon hagyjuk tovább 15-20 percig.
Üssük a tetejére egymástól kicsit távolabbra a tojásokat és várjunk, amíg a fehérje teljesen meg nem fő a sárgája pedig krémesen folyós nem lesz. Ezután morzsoljuk rá a fetasajtot és szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Igazából két variáció lehet. Mivel nekem most a sütő foglalt volt a naan kenyér miatt, viszont szerencsém is, mert tapadás mentes a serpenyő, így tuti nem ég le annyi idő alatt, amíg a tojások tényleg kész nem lesznek. Ha nem bízunk a serpenyőnkbe akkor tegyük előmelegített 200°C-os sütőbe.
"A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiájából" olvastam a receptet.
Naan kenyér
Hozzávalók (3db-hoz):
225 g tk. tönköly búzaliszt (természetesen fehér lisztet használnak)
1/2 kk. só
15 g friss élesztő
60 ml. langyos tej
15 ml olívaolaj
30 ml joghurt
2-3 ek. vaj a tetejére
Elkészítés:
Egy tálba mérjük ki a lisztet, keverjük bele a sót, morzsoljuk bele az élesztőt, öntsük hozzá a tejet, az olajat és kanalazzuk bele a joghurtot. Gyúrjunk rugalmas tésztát belőle.
Pihentessük kb. 45 percig, amíg duplájára nem nő. Vágjuk három részre, formázzunk cipókat és nyújtsuk hosszúkásra kb. 25 cm-re és 13 cm szélesre. Pihentessük ismét 10 percig.
Előmelegített 230°C-os sütőbe, rácsra helyezve süssük 4-5 percig.
Nem csak finom, de látványos is!
VálaszTörlésBizony, és gyorsan kész van :)
Törlés