Tegnap a citrom volt a legjobb barátom, mert minden ételbe,
édességben került citrom. Kicsit már unalmasak voltak a túl édes, csömör
sütemények és valami savanykásra vágytam. Talán nem a telet idézi fel, a
képeket is inkább vidámabb felhozatalba készültek, de a mostani időjárásra
nézve kinek van téli hangulata?
A héten szabin vagyok, ezért is lendültem bele tegnap a
főzés-sütésbe. Bár ebből három napot a
kórházba kell töltsék kivizsgálás miatt, így most biztos lesz időm egy csomó
Jamie Oliver illetve Gordon Ramsay vidókat nézni. J
Kókuszos-citromos keksz
Hozzávalók (50 db kicsi kekszhez):
150 g zabliszt
50 g fehérliszt
70 g porcukor (nyírfacukorból)
50 g kókuszreszelék
100 g vaj
1 tojás sárgája
½ citrom reszelt héja
1 tk. frissen facsart citromlé
1 kk. vanília kivonat
1 kk. kókusz aroma (elhagyható, szeretem, ha kicsit
intenzívebb a kókusz íze)
Elkészítés:
Nagyon egyszerű és rövid.
A liszteket mérjük ki egy tálba és morzsoljuk össze a hideg
vajjal. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és gyúrjuk össze, de ne sokáig csak éppen
addig, amíg összeáll. Tegyük be a hűtőbe, fóliába csomagolva 30 percre.
Szerintem a legjobb szilikonos lapon nyújtani, mert akkor
nem kell lisztezni és könnyen feljön. Tegyünk a tésztára egy fóliát és úgy
nyújtsuk ki kb. 5 mm vékonyra és 4 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a
kekszeket.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük el őket, akár lehet
kicsit szorosabban is egymás mellé, mivel nincs benne sütőpor, ezért nagyon nem
fog változni a nagysága.
Előmelegített sütőbe 180°C-on süssük 10 percig. Éppen, hogy
csak egy kis színt kapjon, amikor már lehet érezni az illatát, akkor jó. Ne
szárítsuk ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése