Olaszos, paradicsomos húsgombócok spagettivel
Hozzávalók (4 személy részére):
Húsgombócokhoz:
700 g sertés darálthús
150 g házi kolbász
50 g zsemlemorzsa
2 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
1 teáskanál őrölt édeskömény
1 teáskanál cayenne bors
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
Továbbá:
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
2 teáskanál szárított kakukkfű
2 babérlevél
1 chilipaprika
só, bors
1,5 dl vörösbor
400 g konzerv paradicsom
6 dl házi paradicsomlé
100 g fekete olívabogyó
olívaolaj
Elkészítés:
Morzsoljuk a darált húshoz a házi kolbászt, törjük hozzá a fokhagymát. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd daraboljuk egészen apróra. Ez is mehet a húshoz illetve a zsemlemorzsa, a fűszerek, ízlés szerint só. Jól gyúrjuk össze, hogy mindenhol egyforma ízű legyen. Formáljunk belőle akkora gombócokat, amekkora még éppen elfér a markunkba. Vegyünk elő egy nagyobb magas falú serpenyőt, amibe hevítsünk fel két-három evőkanál olívaolajat. Pirítsuk meg a gombócokat, majd szedjük ki egy tányérra.
A másik fej vöröshagymát is pucoljuk meg, daraboljuk fel. A megpucolt fokhagyma gerezdeket lapítsuk szét, aprítsuk fel. A petrezselyem zöldet is daraboljuk apróra.
A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a vöröshagymát, majd dobjuk hozzá a fokhagymát és a petrezselyem zöldet. Adjuk hozzá a felkarikázott chilipaprikát, a babérlevelet és a kakukkfüvet. Öntsük fel vörösborral és forraljuk fel. Mehet hozzá a konzerv paradicsom és ekkor ízesítsük sóval illetve frissen őrölt borssal. Helyezzük el a gombócokat a serpenyőben, majd öntsük fel házi paradicsomlével. Alacsony lángon főzzük 2 óra hosszán keresztül, amíg be nem sűrűsödik, de azért ne fője el a szaftot. A főzés felénél adjuk hozzá a lecsepegtetett olívabogyót.
Kifőtt spagettivel tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése