Sárgabarackos gombóc mandulás morzsával, amaretto likőrös öntettel
Hozzávalók (12 db-hoz):
30 dkg burgonya
10 dkg teljes kiőrlésű tönköly lbúzaliszt
5 dkg rétes liszt
3 dkg olvasztott vaj
1 tojás
egy csipet só
6 szem sárgabarack
Mandulás morzsához:
6 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál darált mandula
1 evőkanál nyírfacukor
Amaretto likőrös öntethez:
1 kis doboz 12%-os tejföl
1 evőkanál amaretto likőr
1 teáskanál olvasztott méz
Extra: sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A burgonyát főzzük meg héjában, törjük össze, majd hagyjuk langyosra hűlni. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, a tojást, keverjük ki, majd mehetnek hozzá a lisztek és a csipet só. Gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Kb. linzer vastagságú legyen. Szaggassuk ki fánk szaggatóval, vegyük a tésztát a markunkba, alakítsunk ki gödröcskét, helyezzük el benne a kimagozott barack felét, majd jól csomagoljuk be. Gömbölyítsük meg és tegyük félre.
Forró, lobogó vízbe főzzük ki. Miután feljöttek a víz felszínére, további 7 percet számoljunk rá, de ekkor már közepes lángon hagyjuk.
A morzsához pirítsuk meg száraz serpenyőben a kenyérmorzsát, a darált mandulával és a nyírfacukorral. Amikor már szép aranybarna és illatos, vegyük le a tűzről, kevergessük még egy kicsit, majd tegyük félre.
Az öntethez keverjük ki a tejfölt a likőrrel és az olvasztott mézzel.
A kifőtt gombócokat szedjük a morzsára, hempergessük meg benne, majd tálaljuk amaretto likőrös öntettel és extra házi sárgabarack lekvárral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése