Amennyiben lehetne egész évben csak grilleznék minden hétvégén. Imádok kint a szabadban sütkérezni, illetve az előkészülettől, a sütés végéig tartó folyamat boldoggá tesz. Ilyenkor családok, barátok összegyűlnek, közösen, beszélgetés mellett, hangulatosan elkészül az ebéd vagy vacsora, amit egy jó ízű beszélgetéssel zárunk le. Kell ennél több? Szeretjük a hamburgert és miért ne lehetne házilag készíteni a szabadban. Na jó, a bucikat előre legyártottam, készítettem mellé házi ajvárt, csak a húst kellett sütögetni és a zöldségeket feldarabolni.
A blogomon többféle hamburger zsemle recept található, nekem ez a kedvencem, mert egy kicsit édeskés és a gyerekkoromban kapható hamburgerekre emlékeztet.
Az ajvárral kapcsolatban annyit, hogy kétszer készítettem egymást követő hétvégén. Figyeljünk oda, hogy tényleg piros legyen a kápia paprika, mert akkor kapunk szép színt, és ne vigyük túlzásba a padlizsánt, két kisebb bőven elég. A színét fakíthatja a zöld erős paprika illetve a sok padlizsán. Egyébként meg ízlések és pofonok. Finom ez bárhogyan is készítjük!
Hozzávalók:
Hamburger buci
Grill húspogácsához:
50 dkg marhahús
50 dkg sertéshús
3 evőkanál ketchup
1 evőkanál mustár
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
majoránna
1 evőkanál worchester szósz
Házi ajvárhoz:
2 kisebb padlizsán
5 közepes kápia paprika (igazi pirosat válasszunk)
1 hegyes erős paprika
4 gerezd sült fokhagyma
1 nagy paradicsom
olívaolaj
só, bors
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A hamburger zsemléket süssük meg a korábban leírt recept alapján.
A húspogácsákhoz daráljuk a lehető legkisebbre a húst, ízesítsük, fűszerezzük a leírt alapanyagokkal, majd tegyük hűtőbe pár órára.
Az ajvárhoz a padlizsánt vágjuk ketté. Irdaljuk be, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal.
Vegyük elő a sütő rácsunkat. Helyezzünk el rajta egy fóliát. Tegyük rá a padlizsánokat, mellé sorba a paprikákat. A paradicsomot a legjobb a közepére, így nem folyik a leve a sütő aljára.Vegyünk a markunkba egy darabka alufóliát. Tegyük a közepére az egész fokhagymát, locsoljunk bele kb. 2 evőkanálnyi extra szűz olívaolajat, majd csomagoljuk be. Mehet ez is a többi közé.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük addig, amíg a paprikák nagyobb része meg nem feketedik illetve a padlizsán teljesen meg nem puhul. Ezután vegyük ki a sütőből. A paprikákat tegyük tálba, fedjük le. A padlizsán kanalazzuk késes robotgépbe, nyomjunk hozzá 4 gerezd sült fokhagymát. A paradicsom héját szedjük le, ez is mehet a padlizsánhoz. A paprikák héját szépen húzzuk le, a magokat távolítsuk el, majd tegyük mindet a robotgépbe. Ízesítsük sóval, borssal, majd turmixoljuk össze. Az állagát mindenki maga ízlése szerint alakíthatja.
A húspogácsákat formázzuk meg, majd alutálcán, faszén felett süssük készre mind két oldalát. A hőmérsékletre figyeljünk ne legyen túl forró, mert könnyen lehet, hogy nem sül át, ha sietünk vele.
Tehetünk a hamburgerünkbe bármilyen sajtokat, zöldségeket, savanyúságokat ízlés szerint.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése