Koskacukor: Aszalt gyümölccsel, vörösborban párolt karaj

2015. december 21., hétfő

Aszalt gyümölccsel, vörösborban párolt karaj

Már csak három nap... a készülődések már régen elkezdődtek, de tudom sokan vannak, akik az utolsó pillanatra hagynak még egy-egy feladatot. Az ajándék vásárlás nálunk pipa. Illetve bízok még a futár szolgálatban, hogy karácsony előtt kiszállításra kerül a megrendelt termék. Menü kiválasztása is pipa. Karácsonyfa vásárlás és feldíszítés ismét pipa. Azt hiszem az idén elég jól állok és végre nem azok közé tartozok, akik még az utolsó nap rohangálnak, mert hiányzik éppen valami. Annyira várom már a karácsonyt, mint egy kisgyerek...
Ismét egy ötletet hoztam, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes választás lehet.






Aszalt gyümölccsel, vörösborban párolt karaj
Hozzávalók:
1 kg csont nélküli karaj
só, bors
3 teáskanál kakukkfű
50 ml balzsamecet
50 ml olívaolaj
10 szem aszalt sárgabarack
10 szem aszalt szilva
3 evőkanál mazsola
3 evőkanál aszalt áfonya
10 dkg dió
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 dl száraz vörösbor
2 dl víz


Elkészítés:
A megtisztított karajt sózzuk, borsozzuk. A kakukkfüvet kikeverjük az olívaolajjal és a balzsamecettel, majd jól a húsba masszírozzuk. Tűzálló tálba helyezzük. Az aszalt gyümölcsöket mellé tesszük a dióval együtt. A vöröshagymát megpucoljuk, félbe vágjuk és felszeleteljük. A fokhagymát megpucoljuk, amennyiben nagyok, akkor ketté vagy több darabra vágjuk. A hús mellé tesszük. Felöntjük borral és vízzel vagy, ha éppen van kéznél húsalaplé akkor az a legjobb. Alufóliával lefedjük, előmelegített 170°C-os sütőbe helyezzük és két órán keresztül pároljuk.  Egyszer-kétszer kivesszük és meglocsoljuk a saját szaftjával. Miután teljesen puhára pároltuk, kivesszük a karajt, alufólia alatt hagyjuk kihűlni. Az aszalt gyümölcsöket a szafttal együtt, kimerjük egy kínáló tálba. (Ennek egész sűrűnek kell lennie.)
Tört burgonyával vagy főtt barna rizzsel tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...