Puszedli kocka
Hozzávalók (20x20 cm-es tepsihez):
Piskótához:
1 bögre fehér tönkölyliszt
1/4 bögre zabliszt
1 evőkanál holland kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1/4 bögre méz
1/4 bögre nyírfacukor
1 tojás
6 dkg olvasztott vaj
1/2 bögre kefír
Töltelékhez:
15 dkg aszalt szilva
10 dkg marcipán
3 evőkanál házi sűrű szilvalekvár
Tetejére:
7 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
1 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál nyírfacukor
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, hozzáadjuk a kakaóport, a mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. A vajat kihabosítjuk a cukorral és a mézzel, hozzáadjuk a tojást és az olvasztott vajat. Amikor már elérte a krémes állagot, beletesszük a kefirt illetve két részletben a száraz alapanyagot. Csomómentesre keverjük. Sütőpapírral bélelt formába helyezzük.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 15-20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Az aszalt szilvát, a marcipánnal és a szilvalekvárral késes robotgépbe tesszük, krémesre turmixoljuk.
A kihűlt piskótát kettévágjuk, megkenjük a töltelékkel, majd ráhelyezzük a piskóta lapot.
Felolvasztjuk gőz felett az étcsokoládét a vajjal, hozzáadjuk a kakaóport és a nyírfacukrot. Addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad. A sütemény tetejére öntjük, hagyjuk megdermedni. Kisebb kockákra szeljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése