Békés, boldog Karácsony Kívánok Mindenkinek!
Hozzávalók (2 rúdhoz):
20 dkg fehér liszt
20 dkg fehér tönköly liszt
1,5 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2,5 dkg élesztő
10 dkg tejföl
25 ml víz
10 dkg olvasztott vaj
2 tojás
Töltelékhez:
6 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál nyírfaporcukor
4 evőkanál méz
25 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
Tetejére:
1 felvert tojás
Elkészítés:
A liszteket kimérjük egy tálba, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a két tojást és a vizet. Elkezdjük összedolgozni a tésztát robotgéppel vagy kézzel, majd folyamatosan beledagasszuk az olvasztott vajat. Szép fényes, közepesen lágy tésztát kell kapjunk. Kelesztő tálba téve hűtőbe pihentetjük 1,5 óra hosszát.
A töltelékhez a diót kikeverjük a vajjal, a mézzel, a nyírfaporcukorral és a citrom reszelt héjával.
A megkelt tésztát lemérjük, ketté vágjuk, majd kb. 25x20 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. Ne legyen túl vékony, mert akkor elszakad.
A tölteléket is kétfelé osztjuk, a tésztára kanalazzuk. Habkártya segítségével egyenletesen elosztjuk. A rövidebbik oldalát éppen csak kicsit behajtjuk, majd a szélesebbik oldalánál fogva feltekerjük. Így járunk el a másik tésztával is. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Felvert tojással megkenjük.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor csökkentsünk egy kicsit a hőmérsékleten.
Rácsra téve hagyjuk hűlni, majd szeleteljük fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése