A 4 sajtszószos makaróni Balázs kedvére készítettem, ami nagyon - nagyon sajtosra sikerült. Mi így szeretjük! Finom krémes és egyáltalán nem tömény sajtszósz a végeredmény, ami bármilyen tésztával tökéletes.
Hozzávalók (2 személy részére):
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál barna rizsliszt
1 nagy gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
3-4 dl tej
10 dkg mozzarella
5 dkg parmezán
5 dkg gorgonzola
5 dkg camembert
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
15 dkg gluténmentes könyök makaróni
Elkészítés:
A tésztát sós lobogó vízbe szórjuk, majd 10 perc alatt "al dente"-re főzzük.
Közben elkészítjük a sajtszószt. A sajtokat kimérjük és feldaraboljuk.
Az olajat felhevítjük egy lábasba, hozzá adjuk a lisztet, majd hozzá törünk egy gerezd fokhagymát. Beleöntjük a tejszínt és folyamatos kevergetés mellett a tejet. Főzzük addig, amíg el nem kezd sűrűsödni. (Nem kell, hogy nagyon sűrű legyen, mint egy besamel mártásnak, mert a sajtok miatt még sűrűsödni fog.) Adjuk hozzá az előkészített sajtokat és addig főzzük lassú tűzön, amíg krémes nem lesz. Ez eltart kb. 20-25 percig. Amennyiben szükségesnek látjuk adhatunk hozzá még egy kevéske tejet. Nem kell megijedni, az elején még nyúlós lesz és nagyon tömör állagú. De ahogy elolvad a sajt és egyneművé válik, úgy fog szépen kisimulni. Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Adjuk hozzá a leszűrt tésztát és még forrón tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése