Koskacukor: Görög pizza

2015. március 1., vasárnap

Görög pizza

Még mindig azt állítom, hogy a házi pizzának párja nincs. Igaz van vele meló, főleg ha már kicsit különlegesebbet akarunk és nem csak a házi kolbásznak és a reszelt sajtnak van főszerepe. Mostanában a pizza tésztájához teszek durum lisztet is, ettől sokkal ropogósabb lesz kívül, illetve nem szoktam olyan nagyra nyújtani, hogy a tésztája közepes vastagságú legyen. Ha letakarjuk, akkor adunk neki egy kis időt kelni, így biztosan nem lesz papírvékony.
Tudom kicsit hosszú a lista, de igazából mindenki tudja, hogy fantázia kérdése illetve mindenki azt tesz rá, amit szeret. Nálunk sosem egyforma a kettő. :)







Görög pizza
Hozzávalók:
Pizza tésztához (2 db 28 cm átmérőjű):
20 dkg tk. tönköly búzaliszt
20 dkg durum liszt
3 ek. olívaolaj
7 g só
1 csomag instant élesztő
kb. 2,5 dl langyos víz

Pizza szószhoz:
1 darabolt konzerv paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma (kicsi hagyma)
1 teáskanál szárított oregano
1 teáskanál szárított bazsalikom
kevés extra szűz olívaolaj

bors

Csirkemell falatokhoz:
30 dkg csirkemell
sö, bors
2 teáskanál szárított oregano
2 evőkanál olívaolaj

Továbbá:
20 dkg ementáli sajt
8-10 fekete olíva
15 dkg feta sajt
1/2 kaliforniai paprika
8 koktél paradicsom
1/2 fej lilahagyma
10-15 bazsalikom levél

Elkészítés:
A pizza tésztát érdemes jóval hamarabb elkészíteni, ugyanis a jó tésztához idő kell. Tegyünk minden hozzávalót egy dagasztó tálba, közepes fokozaton dagasszuk 8-10 percig. Kelesztő tálba téve tegyük hűvös helyre 4 óra hosszára.
A pizza szósz elkészítése nagyon egyszerű. Tegyünk mindent egy késes robotgépbe és turmixoljuk össze.
A csirkemellet daraboljuk egészen apró kockára, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg oreganoval, majd olívaolajon pirítsuk meg.
Az ementálit reszeljük le, a feta sajtot daraboljuk kockára. A kaliforniai paprikát, a paradicsomot és a lilahagymát tetszés szerint lehet csíkokra vagy karikára. Az olívabogyót akár egészbe is rátehetjük, vagy felkarikázva.
A pizzatésztát vágjuk két egyenlő részre, majd nyújtsuk ki kb. 28 cm átmérőjűre. Helyezzük sütőpapírra vagy amin sütni kívánjuk. Takarjuk le és hagyjuk 15-20 percig pihenni.
Ezután kenjük meg pizzaszósszal, szórjuk meg ementálival. Ezután rátehetjük a többi alapanyagot ízlés szerint.
Előmelegített 200°C-os sütőbe téve süssük készre. Akkor jó, amikor a tészta szélén látszik, hogy jó ropogós.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...