Még mindig maradt a medvehagymás-spenótos pestoból, amit egy kelt tésztába hasznosítottam. Már korábban készítettem pestos kenyeret, ami nagyon finom lett.
Bazsalikomos pestos csigák és a ruccolás pestos kenyér is gyorsan elfogyott, ráadásul különleges ízviláguk miatt önmagában is tökéletes lehet reggelire. Ami még mellette szól, hogy sokáig puha marad és szaftos.
Természetesen nem nekem készült, hanem Balázsnak akartam kedveskedni ezzel a különleges cipócskával. :)
Medvehagymás pestos, rozsos cipó
Hozzávalók:
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
300 g BL 80-as fehérliszt
15 g friss élesztő
7 g só
50 g tejföl
2 evőkanál medvehagymás-spenótos pesto
kb 2 dl langyos víz
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos vízbe és keverjük el.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sót, a pestot, a tejfölt és a vízben feloldott élesztőt.
Dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Lisztezett kelesztőtálba téve hagyjuk 1-1,5 órát pihenni.
Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, formáljunk belőle cipót, majd takarjuk le és kelesszük duplájára.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A cipót helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd tegyük a sütőbe és 40-45 perc alatt süssük készre. 10 perc elteltével a hőmérsékletet csökkentsük 180°C-ra.
Miután megsült, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése