Koskacukor: Répás kocka, kókuszos görög joghurttal (gluténmentesen)

2015. április 5., vasárnap

Répás kocka, kókuszos görög joghurttal (gluténmentesen)

Nem bírtam ki és csak sütöttem süteményt húsvétra. Pedig nem sok időt fogunk itthon tölteni ebben a két-három napban, de mégis hogy néz ki egy húsvét süti nélkül? Ráadásul a locsolkodókat is kell várni valamivel. :) Na jó, hozzám csak az apukám és az öcsém jön locsolni, szó szerint, legalábbis tavaly kaptam egy üveg szódát, nah nem meginni... :) De gondoskodnak arról, hogy nehogy elhervadjak.
Ügyfelekkel beszélgetve illetve magam is látom, hallom, hogy ez hagyomány kezd megszűnni sajnos. Emlékszem amikor kicsi voltam, anyuval sütöttünk 4-5 féle sütit, festettük a tojást, terítettünk, felöltöztünk szépen és vártuk a locsolkodókat. És annak idején az iskolába még büszkék is voltunk arra, ha sok fiú látogatott meg minket. Ma már egyszerűen azt veszem észre, hogy örülnek az emberek, hogy ünnep van, legalább egy picit pihenhetnek, de egyszerűen nincs idejük készülődni illetve inkább energiájuk. Elég rövid idő alatt változott meg a világ és sajnos úgy látom, hogy akár milyen ünnep is közeledik a régi hagyományok lassan-lassan a múltba vesznek.
Hogy ez most jó vagy nem, szerintem mindenki döntse el maga!
Kétféle sütit sütöttem, az egyik természetesen valamilyen répásnak kellett lennie. Próbáltam egészségesre fordítani, ha már van benne alma és répa. Emiatt is inkább olyan lisztet használtam, ami tele van vitaminnal, fehérjével és csak kis részben tartalmaz keményítőt. A tetején a juharszirupos görög joghurt, kókusszal egyszerűen isteni.








Répás kocka, kókuszos görög joghurttal (gluténmentesen)
Hozzávalók:
1/3 bögre hajdina liszt
1/3 bögre kókusz liszt
1/3 bögre Schär mix C gluténmentes lisztkeverék
1/2 bögre dió, mandula, mogyoró darálva (kb. egyforma arányban)
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál gluténmentes sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1/2 kávéskanál só
250 g répa
150 g alma
1/2 bögre mazsola
3 evőkanál frissen facsart narancslé
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
2 tojás
1/2 bögre olaj
1/4 bögre olíva olaj
1/4 bögre méz
1/4 bögre sötét nádcukor
1 teáskanál vaníliakivonat

Tetejére:
200 g görög joghurt
2 evőkanál juharszirup
1 evőkanál kókuszreszelék + a tetejére 1-2 evőkanállal megszórni

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a fahéjat, a sütőport, a szódabikarbónát és a darált dió, mogyoró, mandula keveréket, majd keverjük össze.
Egy másik tálba reszeljük le a meghámozott répát és almát sajt reszelőn, adjuk hozzá a a mazsolát.
Egy harmadik tálba üssük a tojásokat, öntsük hozzá a kimért olajat. Tegyük bele a mézet, a cukrot, a frissen facsart citrus leveket és a reszelt héjukat illetve a vanília kivonatot.
Keverjük habosra habverővel. Ezután mehet hozzá az alma, répa, mazsola. Ismét keverjük össze és a végén pedig a lisztes tálat borítsuk bele, amivel még egyszer jól keverjük el.
Sütőpapírral bélelt 20x20 cm-es tepsire simítsuk , majd előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
A joghurtot keverjük ki a juharsziruppal és a kókuszreszelékkel. Kanalazzuk a kihűlt tésztára, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...