Torcetti
Hozzávalók (2 tepsihez):
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
100 g szobahőmérsékletű vaj
2 teáskanál cukor (ízlés szerint lehet több)
5 g élesztő
kb. 1,5 dl langyos víz
Tetejére:
kókuszcukor
porcukor (nyírfacukorból)
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki, szitáljuk át a dagasztó tálunkba. Az élesztőt morzsoljuk a langos vízbe, keverjük ki a cukorral és pihentessük 10 percig. Tegyük ezután a liszthez és dagasszunk belőle rugalmas, de kicsit lágy tésztát. Kelesztő tálba téve pihentessük 1 óra hosszáig szobahőmérsékleten. Adjuk hozzá a lágy vajat, majd jól dolgozzuk bele. Dolgozhatunk dagasztó géppel vagy kézzel is, de arra figyeljünk, hogy a vaj tényleg ne maradjon benne darabokban. Helyezzük hűtőbe minimum 3 óra hosszára. Osszuk 8 egyenlő részre. Formázzunk egy kisebb rudat, majd késsel daraboljuk fel kb. nudli nagyságúra. Lisztezett felületen sodorjuk egészen vékonyra, majd csavarjuk meg a két végét vagy maradhat kicsit vastagabb és karikákat is formázhatunk.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg egy picit vízzel, szórjuk meg cukorral.
Toljuk előmelegített 220°C-os sütőbe 10 percre. Szedjük tálba, miután kihűlt ízlés szerint szórhatunk rá porcukrot. Kekszes dobozba sokáig megőrzi puhaságát.
Jelzem gyorsan fogy!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése