A sűrű szaftja a túrós galuskával elkeverve páratlan és az almás-diós töltelék.... Na jó, gyorsan elfogyott és emlékezetes maradt. Íme a recept!
Hozzávalók (4 személy részére):
8 szelet hús
1 alma
15 dkg bacon
15 dkg szeletelt gouda sajt
10 dkg darált dió
2 teáskanál mustár
1 teáskanál méz
só, bors
2,5 dl vörösbor
3 dl víz
2 teáskanál keményítő
olívaolaj
Párolt káposztához:
1 evőkanál cukor
1 evőkanál kacsazsír
1 teáskanál kömény
só, bors
2 evőkanál almaecet
1 kis fej fehér káposzta (kb. 1 kg)
1 fej vöröshagyma
Túrós galuskához:
25 dkg túró
2 tojás
3 evőkanál rétesliszt
3 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
pici só
Elkészítés:
A hús szeleteket klopfoljuk ki szép vékonyra. Sózzuk és borsozzuk mind a két oldalát. A mézet és a mustárt keverjük össze, az almát szeleteljük lehelet vékonyra, a diót daráljuk le, a sajtot pedig szeljük vékonyra, hosszúkásra.
Minden egyes húst, kenjünk meg mézes-mustárral, helyezzünk rá egy szelet bacon-t, rá jöhet a sajt, az alma illetve a darált dió. Tekerjük fel jó szorosan, majd tűzzük át hústűvel vagy fogpiszkálóval.
Fedeles, magas falú serpenyőben hevítsünk fel pár evőkanál olívaolajat, majd pirítsuk le a hústekercsek minden oldalát. Öntsük fel vörösborral és vízzel. Lefedve kb. 1,5 -2 óra alatt közepes lángon pároljuk puhára. Amikor már sűrűsödik a szaft, a hús puha, akkor jöhet a sűrítés.
Kevés vízzel keverjük ki a keményítőt, adjunk hozzá pár kanállal a szaftból, majd öntsük vissza. Forraljuk fel, keverjünk rajta egyet-kettőt, tálalásig fedjük le.
A káposztát vágjuk ketté, távolítsuk el a torzsáját, szeleteljük szép vékonyra.
Vegyünk elő egy lábast, hevítsük fel benne a kacsazsírt, adjuk hozzá a cukrot, majd karamelizáljuk. Közben a vöröshagymát pucoljuk meg és aprózzuk fel. Mehet a lábasba, dinszteljük pár percig, majd mehet rá a káposzta. Ízesítsük sóval, borssal, köménnyel és egy-két babérlevéllel. Öntsünk rá egy pohár vizet, majd fedő alatt pároljuk puhára, de még maradjon egy picit ropogós. Párolás közben forgassuk át kétszer-háromszor a káposztát, hogy egyformán tudjon puhulni.
A galuskához a túrót keverjük ki a tojással, ízesítsük sóval, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük csomómentesre. Hagyjuk fél órát pihenni. Lobogó, sós vízbe szaggassuk, galuska szaggatóval, főzzük pár percig, ezután szűrjük le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése