Ismét egy nagyon finom, édes reggeli péksüteményt készítettem. A vanília illata uralta a konyhát, egyszerűen nem tudtam betelni vele. Házi sárgabarack lekvárba mártogattuk a foszlós kis briósokat, mellé málnás gyümölcsös teát iszogattunk. Én csak olyan téli bevackolós reggelinek hívom. :)
A kedvenc kenyeres könyvemben találtam a receptet, ami szerintem nem egészen volt tökéletes vagy nagy volt a tojásom, mert egy kis liszttel még pótolnom kellett. Azt a verziót írom le, ahogy nekem sikerült.
Este készítettem el, és akkor is formáztam meg, amit megbántam, mert szerintem sokkal szebb lett volna, ha reggel formázom meg, de majd legközelebb.
Ensaimadas-spanyol briós
Hozzávalók (6db):
300 g tk. tönköly liszt
1/2 kk. só
50 g cukor
15 g élesztő
75 ml tej (függ a tojás nagyságától)
1 tojás
2 ek. olaj
Kenéshez:
50 g olvasztott vaj
Tetejére:
víz
1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, jól dagasszuk meg, majd kelesszük duplájára. Ha valaki másnapra készíti, akkor ezután mehet a hűtőbe és másnap formázza, ha egyből szeretnétek sütni, akkor duplájára kell keleszteni. 6 egyforma gombócokat formázzunk, majd egyesével sodorjuk kb. 40 cm hosszúra. Kenjük meg vajjal mindenhol és tekerjük fel, a végét meg dugjuk alá.
Pihentessük kb. 20 percig, ezután spricceljük meg vízzel és szórjuk meg bőven vaníliás cukorral.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 10-15 perc alatt süssük aranyszínűre.
Én másnap hideg sütőbe tettem és kb. 20 perc alatt elkészültek.
Régen készülök elkészíteni :) egyel több ok, mert bizony ez csodás, mint minden Nálad :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon aranyos vagy! Imádom ám az összes receptedet és sokat tanultam az elmúlt fél évben, de van még mit. Szeretek minden félét kipróbálni. :)
Törlés