Nagyon finom lett és jól sikerült. Gyorsan elkészült, közben tudtam mással is foglalkozni, így pár óra alatt meg voltam mindennel.
Köszönöm szépen Ági a receptet!
Tejfölös pogácsa
Hozzávalók (1,5 gáztepsihez):
500 g liszt
250 g vaj
2 tojássárgája
kb. 100 ml langyos tej
200 g tejföl
1 tk. só
1 cs. szárított élesztő
Tetejére:
1 tojás fehérje
szezámmag
Elkészítés:
A tejben keverjük el az élesztőt. Daraboljuk a liszthez a vajat, majd morzsoljuk össze. Üssünk hozzá két tojás sárgáját, sózzuk és mérjük ki a tejfölt. Mehet bele az élesztős tej és a tejföl, majd kezdjük el összeállítani a tésztát. Viszonylag lágy tésztát kapunk. Kelesztő tálba tegyük a hűtőbe 20 percre. Ezután nyújtsuk ki, hajtsuk balról jobbra 1/3-ig, majd jobbról balra a tetejére, forgassuk el 90°-kal nyújtsuk ki ismét, most balról jobbra 1/4-ig és jobbról balra is, ezután hajtsuk egymásra. Tegyük a hűtőbe 20 percre. Ezt a folyamatot még kétszer ismételjük meg. A második után már lehet szaggatni. Kenjük meg tojásfehérjével, szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített 180°C-os sütőbe 15 perc alatt süssük szép pirosra.
Ne békétlenkedj! :) Nálunk is szokás vinni valamit szülinapkor, és nem is 15-en vagyunk a munkahelyen, hanem kb. kétszer annyian. Persze, plusz kiadás meg időtöltés meg minden, de én ilyenkor szeretem "kiélni" magam, és mégcsakazértis "megmutatni"... :) A pogácsák nagyon jól néznek ki! Isten éltesse sokáig a párodat! :)
VálaszTörlésKöszönjük szépen! Elég furcsa szokás. :) Igazából szívesen sütök, tehát ezzel nincs is probléma, bár jobban szeretem, ha család tagjaimat ajándékozhatom meg ezzel. :)
TörlésDe szépek ezek a pogik! Látom, nagy szakértőjük vagy, hiszen nem csak ez az egy pogácsád van itt a blogon. Ügyi vagy nagyon! :) Én csak most kezdek ismerkedni a pogácsasütéssel. Nem is értem, miért maradt ki nálam, pedig imádom.
VálaszTörlésImádok sósat sütni, persze azért nekem is sokat kell még gyakorolni, de igyekszem. :) Bátran vágj bele, mert akár reggelire, akár ebéd mellé, vagy vacsorára is tökéletes lehet. ;)
Törlés