Hozzávalók:
250 g BL 55 fehér liszt
250 g rétesliszt
100 g olvasztott vaj
4 nagy ek. tejföl
1 tojás
25 g élesztő
1 dl langos tej
1 tk. cukor
2 kk. só
Rétegeléshez:
50 g vaj
1/2 csokor medvehagyma
Tetejére:
1 felvert tojás
Elkészítés:
Az élesztőt és a cukrot keverjük el a langyos tejjel és hagyjuk 15 percig pihenni.
A liszteket mérjük ki egy tálba. Azért használtam felesben réteslisztet, mert az a tapasztalatom, hogy így tovább puha marad, egyébként mivel mindig teljes kiőrlésű tönköly lisztből sütök arra jöttem rá, hogy sokkal tovább friss marad tőle bármilyen pékáru vagy kenyér, mint a sima fehér lisztes.
A lisztekhez adjuk hozzá a sót, a tojással, vajjal kikevert tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Kelesztő tálba hagyjuk 30 percig pihenni.
A vajat olvasszuk meg és keverjük el az apróra feldarabolt medvehagymával.
Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, kenjük meg a medvehagymás vajjal, majd hajtsuk be balról jobbra 1/3-ig, majd balról jobbra a tetejére. Fordítsuk el 90°-kal és ismét nyújtsuk ki, de most balról jobbra az 1/4-ig, majd jobbról balra is szintén 1/4-ig, majd balról jobbra hajtsuk rá, mintha egy könyvet csuknánk be. Kelesztő tálba helyezzük vissza 30 percre. Ezt ismételjük meg még kétszer.
Ezután nyújtsuk ki, szaggassuk ki pogácsa szaggatóval, kenjük le a felvert tojással és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk egymás mellé úgy, hogy egy kis helyet hagyjunk közöttük.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 15-20 perc alatt süssük készre. A talpát figyeljük, ha már szép aranysárgás színe van, akkor kész is. Ne hagyjuk kiszáradni!
De szívesen bekapkodnék párat! :) Jól néz ki nagyon!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésCuki pogácsákat sütöttél. Úgy tűnik, hogy egy volt a gondolatunk, hisz mindketten ilyet készítettünk. Még az arányok is hasonlóak :-)
VálaszTörlésIgen, mikor megláttam a tieidet, akkor már láttam, hogy tényleg egyre gondoltunk! :)
TörlésFehér tönkölyliszttel lehet helyettesiteni a fehér lisztet?
VálaszTörlésBármilyen más liszttel lehet helyettesíteni, csak minden liszthez más folyadék felvétel képessége van, így erre kell csak figyelni. :)
Törlés