Koskacukor: Magvas bagel

2014. április 17., csütörtök

Magvas bagel

Amikor már nincs idő kenyeret sütni, akkor gyorsan agyalni kezdek, hogy mi legyen reggelire. Sós vagy édes... Nincs kimondott kedvenc reggelim, mert minden félét szeretek. Az egyszerű kifliktől, zsemléktől a perecekig, töltött péksütikig bármi jöhet. Bagelt készíteni már régóta készülök, mert nem "fürdettem" még soha tésztát és kíváncsi voltam, miben tér el a hagyományostól. 
A különbség, ropogósabb a külseje és a tészta tömörebb, nem foszlós. 
Magvakkal megszórva, de akár édesen fahéjas cukorral, lekvárral megkenve vagy szendvicsnek is el lehet készíteni reggelire. A receptet innen lestem el. 






Magvas bagel
Hozzávalók (8db):
1,5 g instant élesztő
280 g víz
125 g tk. tönköly búzaliszt
125 g fehér liszt

Továbbá:
240 g tk. tönköly búzaliszt
1 g instant élesztő
10 g só
5 g cukor

Tetejére:
tökmag, napraforgó, szezámmag, lenmag (de tetszés szerint lehet bármi)

Főzéshez:
víz
1 ek. szódabikarbóna

Elkészítés:
A vizet és a liszteket az élesztővel keverjük ki egy fakanállal, majd hagyjuk lefedve szobahőmérsékleten legalább 2 órát pihenni. Akkor jó, ha már eléggé buborékos a teteje.
Ezután tegyük egy dagasztótálba a többi hozzávalókkal és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Kelesszük duplájára. Mérjük le a tésztát, vágjuk 8 egyforma részre, majd formáljunk belőle gombócokat. Lapítsuk el egy kicsit, letakarva hagyjuk kelni 20 percig. Fakanál segítségével lyukasszuk ki a közepét, majd körkörös mozdulatokkal nagyítsunk ezen a lukon. 
Forraljunk fel egy nagyobb fazékba vizet, amibe legalább kettő kényelmesen elfér, tegyünk bele egy evőkanál szódabikarbónát.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra, illetve készítsünk elő egy tepsit, amit béleljünk ki sütőpapírral.
A bageleket tegyük a forró vízbe és 1-1 percig főzzük mind a két oldalukat.
Emeljük ki egy szűrőlapát segítségével és helyezzük a tepsire. Szórjuk meg tetszés szerint magvakkal.
Toljuk a sütőbe és 15-18 percig süssük. Vigyázzunk nehogy nagyon megsüljön, mert gyorsan kész van!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...