Éééés teljes siker!!!! Nem bonyolult, bár nagyon féltem tőle. Aki még nem próbálkozott vele, csak bátran!
Spárga, posírozott tojás és hollandi mártás
Hozzávalók (2 fő):
1 csomó zöld spárga
2 tojás
víz, ecet
Hollandi mártáshoz:
2 tojás sárgája
100 g vaj
2 ek. fehérbor
citrom leve
só, fehérbors
Elkészítés:
A spárgát először is pucoljuk meg. Burgonya hámozóval a legkönnyebb a feje alatt lévő pikkelyeket távolítsuk el illetve a végeit vágjuk le.
Enyhén sós-cukros forrásba lévő vízbe tegyük 10-12 percig főzzük. Akkor jó, mikor még egy kicsit roppanós. Ne főzzük túl!
A tojáshoz forraljunk fel egy szélesebb fazékba vizet, majd tegyük bele egy evőkanál ecetet. A tojást üssük pohárba. Habverővel keverjünk nagy örvényt, majd a közepébe borítsuk bele a tojást. Így az örvény a tojás fehérjét a sárgája köré tekeri és nem kell vele jóformán semmi mást csinálni csak várni 2-3 percig. Ezután emeljük ki egy lyukas kanállal és tegyük papírtörlőre. Jöhet a következő!
A mártáshoz a tojássárgáját tegyük egy fém tálba, ami illik arra a fazékra, amiben vizet forraltunk. Én ezt úgy csináltam, amikor kész voltam a tojással, öntöttem le a vízből és arra tettem azt a fém tálat, amibe a csokit szoktam temperálni. A tojáshoz adjunk két evőkanál bort, majd gőz fölött keverjük krémesre. Közben a vajat olvasszuk fel, de ne legyen túl forró, inkább lassan folyamatosan keverve. Amikor a tojás kihabosodott, csurgassuk folyamatosan hozzá az olvasztott vajat és gyorsan habverővel kevergetve addig verjük, amíg sűrű krémes nem lesz. Ízesítsük citromlével, sóval és fehérborssal.
A spárgákra helyezzük rá a tojást, majd kanalazzuk rá a kész hollandi mártást.
Kitűnő vacsora!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése