Koskacukor: Szezámmagos császárzsemle

2014. április 27., vasárnap

Szezámmagos császárzsemle

Ezek a zsemlék még a hét elején készültek, amikor ugyanis elfogyott a húsvéti kalács, de még volt egy kis sonka, ami mellé valami olyasmi illett volna, ami kicsit foszlósabb és nem sós. Így jött ez az ötlet. Elég gyorsan rájöttem a technikára, hogyan is kell "fonni", de azért van még mit gyakorolnom.
Annyira jól sikerült, hogy egyből sütöttem még egy adaggal, ugyanis külön megdicsérte a párom és kettesével fogyott. :)










Szezámmagos császárzsemle
Hozzávalók (8db):
300 g tk. tönköly búzaliszt
150 g BL50 fehérliszt
1,5 dl langyos tej
25 g élesztő
1 tk. cukor
1 tk. só
1,5-2 dl víz
30 g olvasztott vaj

Tetejére:
1 tojás
szezámmag

Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd hagyjuk 15 percig felfutni.
Mérjük ki a liszteket egy tálba, tegyük bele a felfuttatott élesztőt, a sót, és a víz egy részét. Kezdjük el összedolgozni a tésztát géppel vagy kézzel úgy, hogy fokozatosan adjuk hozzá a folyadékot, amíg szükséges. Dagasszuk a tésztát, majd mikor már jól összeállt, csurgassuk hozzá a vajat. Gyúrjuk tovább, hogy jó kis rugalmas tésztát kapjunk. Kelesztő tálba kelesszük duplájára. Kb. 40 perc.
Osszuk el 8 egyenlő részre, formázzunk gombócokat, majd egyesével sodorjunk enyhén lisztezett felületen kb. 40 cm hosszú rudakat. Kössünk egy csomót a közepére, majd az egyik szálat felülről, a másikat alulról dugjuk be a közepére. Ne legyen túl szoros, mert kelni fog még.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk, letakarva kelesszük 15-20 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Kenjük meg császárzsemléket felvert tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal.
Mehet a sütőbe 18-20 percre. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...