Végre eljött az az idő, amikor szívesebben kijárok a piacra zöldségért, mert friss magyar árut lehet kapni és rengeteg zöldség van már, aminek tényleg jó íze is van. Ennek örömére vasárnapra light-os ebédet készítettem, ami mellé egy kis csokis desszert is készült, de az jöjjön később.
Ezeket a csirkenyársakat grill szezon idején is bátran el lehet készíteni, mert nagyon finomak lettek, de otthon egy sima tapadás mentes serpenyő is megteszi.
A köret ismét újburgonya, mert egyszerűen imádom, de csak addig, amíg annyira friss, hogy szinte elég csak megmosni és már mehet is a serpenyőbe. Kevés olajjal, különböző fűszerekkel variálva egyszerűen csodákat lehet művelni. És..., ha valaki már nem tud vacsira mit kitalálni, akár ez is jöhet, hiszen nem olyan magas a glikémiás indexe.
De, ha már a glikémiás indexnél tartok, akkor mit is jelent valójában. Megmutatja, hogy bizonyos élelmiszerekben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel. Minél alacsonyabb, annál lassabban, így ezeket bátrabban fogyaszthatjuk, főleg esténként. Olyan zöldségeknél, aminek magasabb a keményítő tartalma főzés közben veszít a víztartalmából, így minél tovább főzzük annál gyorsabban fog felszívódni a benne levő szénhidrát. Az újburgonya, elég rövid időn belül elkészül, így nyugodtan lehet enni akár vacsorára is, természetesen mértékkel. Egyébként ezért jó minden zöldséget "al dente"-re főzni, mert a glikémiás indexe is alacsonyabb lesz, tehát nem emeli meg hirtelen a vércukor szintünket. Itt tudtok még bővebben erről olvasni.
Kb. két éve vagyok híve a tudatos táplálkozásnak. Azóta sokkal több zöldséget eszek, magam sütöm a kenyeret és péksüteményeket, amihez teljeskiőrlésű lisztet, rozslisztet használok legtöbbször illetve olívaolajat, a cukor mennyiséget alapból felezem, ha soknak találom illetve egy részét vagy teljesen nyírfacukorra cserélem le.
Szerintem a fogyókúrának nincs értelme. Egy darabig kibírja az ember, hogy nem eszik ezt vagy azt, meg csak zöldséget natúr, ízek nélkül.... Ezt így nem lehet hosszú távon folytatni. Életmódon kell változtatni és betartani azt, hogy vacsorára nem a kilós kenyeret teszem az asztalra, és az édesség is általában csak hétvégén van. Tudom, rengeteg időt vesz igénybe, főleg ebben a rohanó világban elég nehéz ezt kivitelezni. Nálam is sokszor előfordul, hogy 10-11-kor fekszek le, mert 8 után érek haza aerobikról és még akkor kezdem sütni a kenyeret vagy éppen megfőzni a másnapi ebédet.
Ezért érdemes hétvégén egy menüt összeállítani, hogy a vásárlást hétvégére be tudjuk iktatni illetve akkor már van egy terv amiben tudod, hogy mennyi időt tudsz ráfordítani és olyan étel sorozatot állítasz össze.
Ezek csak jó tanácsok voltak, korábban még nem írtam erről, de többen voltak már akik megkérdezték tőlem, hogyan lehet az, hogy ennyi finomságot főzök és mégsem hízunk. Tuti van valami csodaszer. :)
Nem, nincs. Csupán odafigyelek arra, hogy változatos legyen az ebédünk és ne csak mindig tésztával vagy egy gyors rakott krumplival oldjuk meg a másnapi étkezést.
Remélem tudtam segíteni azoknak, akik eltervezték, hogy a nyárra lefogynak. :)
Segítségül vannak a receptjeim, amik közül bátran lehet válogatni, illetve heti legalább három alkalommal illik valamit sportolni, mozogni. Még a sima séta is jó elindulásnak, hogy kedvet kapjunk akár a futáshoz vagy valamilyen sporthoz, amit rendszeresen be tudunk iktatni.
De most már akkor jöjjön a hétvégi menü receptje. :)
Csirkenyársak cukkinivel, tavaszi saláta, tzatziki és fűszeres újburgonya
Hozzávalók (2 fő):
Csirkenyárshoz:
30 dkg csirkemell
1 kisebb cukkini
2 ek. extra szűz olívaolaj
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek. frissen facsart citromlé
só, bors
Tzatziki-hez:
1/2 vagy egy kisebb kígyó uborka
350 g görög joghurt
só, bors
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
Tavaszi salátához:
1 fej saláta
2 marék zsenge spenót
2 paradicsom
2 szál újhagyma
2 ek. extra szűz olívaolaj
2 ek. balzsam ecet
1 marék friss bazsalikom
1 tk. méz
só, bors
Fűszeres újburgonya
1/2 kg újburgonya
só, bors
1 tk. fűszer paprika
1 tk. kakukkfű
1 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A csirkemellet és a cukkinit vágjuk egyforma kockákra, majd sózzuk és borsozzuk meg.
A páchoz az olajat, a citrom levét, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet keverjük ki egy tálba és forgassuk meg benne a csirkemellet.
Nyársa húzzuk fel úgy, hogy egy kocka csirkemell, egy kocka cukkini és így tovább.
Tapadás mentes serpenyőben közepes lángon süssük meg minden oldalát.
Az újburgonyát mossuk és tisztítsuk meg. Fedeles magas falú serpenyőbe tegyük bele, locsoljuk meg egy kevés olajjal, adjunk hozzá egy korty vizet, sózzuk és borsozzuk. Fedő alatt közepes lángon pároljuk fél puhára. Ezután vegyük le a tetejét, magas lángon pirítsuk meg, majd amikor kész adjuk hozzá a pirospaprikát és a kakukkfüvet. Forgassuk meg egy párszor a krumplit, ezután fedjük le és tegyük félre, amíg elkészülünk a salátával és a tzatzikivel.
A salátát szedjük leveleire és mossuk meg a spenóttal együtt. A paradicsomot cikkekre, a hagymát karikákra daraboljuk. Vegyünk elő egy nagy tányért, helyezzük rá a salátát, a spenótot, a paradicsomot és az újhagymát. A dresszinghez keverjük ki az olívaolajat, a balzsamecettel, feldarabolt bazsalikommal és a mézzel. Ízesítsük sóval, borssal, majd locsoljuk meg vele a salátát.
A tzatzikihez reszeljük le sajt reszelőn az uborkát. Szűrjük le, majd keverjük a joghurthoz. A kaprot daraboljuk fel, adjuk hozzá a zúzott fokhagymával együtt. Ízesítsük sóval, borssal.
Lehet kicsit hosszú a lista és az elkészítés is annak tűnik, de egy óra alatt el lehet vele készülni és nagyon finom és egészséges!
Egyszeruen tokeletes,barmikor mennek Hozzatok ebedre :))
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Azért te sem vagy semmi ezekkel a golyókkal, amikkel mostanában jössz! :)
Törlés