Íme a kenyerem, ami mosolyog. :)
Rokfortos-burgonyás tönköly kenyér
Hozzávalók
220 g főtt tört burgonya
100 g rétesliszt
200 g tk. tönköly búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű liszt
2 kk. só
1 tk. méz
22 g élesztő
2,5-3 dl víz
3 dkg olvasztott vaj
7 dkg rokfort sajt
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba és keverjük el benne sót. Adjuk hozzá a burgonyát, egy kis vizet, morzsoljuk bele az élesztőt, csurgassuk rá a mézet és kezdjük el a tésztát dagasztani. Folyamatosan adagoljuk a vizet, mert nem minden liszt vesz fel ugyanannyi vizet, főleg úgy, hogy én mindig más liszteket használok, mint amit egy receptbe írnak. :) (Ez is csak fehér lisztet írt, de én megvariáltam egy kicsit.)
Amikor már nagyjából egybe áll a tészta, dolgozzuk bele a vajat is és pihentessük 1,5 órát.
Gyúrjuk át a tésztát enyhén lisztezett felületen, majd nyújtsuk téglalap alakúra. Nem kell túl nagyra, legyen olyan széles, mint a kenyérsütő forma. Morzsoljuk rá a rokfort sajtot és tekerjük fel, helyezzük a formába és pihentessük legalább 30 percig. Ha már szépen megkelt, előmelegített gőzös sütőbe 180°C-on 40-45 perc alatt süssük készre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése