Koskacukor: Kapros-juhtúrós kifli

2015. november 19., csütörtök

Kapros-juhtúrós kifli

Szeretjük a kifliket, bár mostanában próbálom hanyagolni a péksütiket, de néha nem tudok engedni a csábításnak. Néha eszembe jut valamilyen édes vagy sós íz, amit kigondolok, hogyan is lehetne elkészíteni egy péksütibe. A juhtúróval most pont így voltam. Mindkettőnk nagy kedvence, amit imádunk magában fogyasztva vagy salátával, de hússal kombinálva is tökéletes. Jah, és a juhtúrós pogácsa.  Ez a variáció azért is jó, mert magába is nagyon finom, de amennyiben kisebbeket készítünk akkor sörkorcsolyaként is megállja a helyét. Azért nem lettek egyformák, mert kísérleteztem vele. :)









Kapros-juhtúrós kifli
Hozzávalók (16 db-hoz):
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g fehér liszt
150 g fehér tönkölyliszt
50 g tejföl
20 g élesztő
2 kávéskanál só
150 ml víz
100 ml langyos tej

Töltelékhez:
250 g juhtúró
2 evőkanál tejföl
1 kis csokor kapor

Tetejére:
1 tojás
szezámmag

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a sót és a tejfölt. A langyos tejbe keverjük ki az élesztőt, majd így öntsük hozzá. Annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel könnyű, rugalmas tésztát tudunk dagasztani belőle. Szobahőmérsékleten pihentessük kb. 40 percig. Ezután gyúrjuk át, formázzunk belőle labdát, majd ismét pihentessük 40 percig. Borítsuk lisztezett felületre és nyújtsunk belőle kb. 40-45 cm átmérőjű kerek tésztát. A töltelékhez a juhtúrót törjük össze, keverjük krémesre a tejföllel, majd adjuk hozzá az apróra darabolt kaprot. Ezzel kenjük meg kenőkés segítségével a kinyújtott tésztát. Pizzavágó segítségével osszuk el 16 egyenlő részre úgy, hogy mindig felezzük. Tekerjük fel és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Pihentessük 20 percig.
Kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal.
Helyezzük előmelegített 180°C-os sütőbe és süssük 20-25 percig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...