Lemon Curd
Hozzávalók (500 ml-hez):
100 ml citromlé
3 L-es tojás
150 g nyírfacukor
125 g kockára vágott, szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés:
Forraljunk fel vizet, vegyünk elő egy tálat, amit a gőz fölé tudunk helyezni.
A tojásokat üssük a tálba, adjuk hozzá a cukrot és a frissen facsart citrom levét, amit érdemes átszűrni a magok miatt. Folyamatos habverés mellett főzzük fel gőz felett 85°C-ra. Amennyiben nincs hőmérőnk, akkor úgy tudjuk eldönteni, hogy egészen be fog sűrűsödni, mint egy sodó. A forró vizet figyeljük, hogy ne lobogjon nagyon, mert ha nagyon felforrósodik a tál, könnyen elkészíthetünk egy édes rántottát. :)
Amikor kész vagyunk, helyezzük hideg vízbe a tálat és hűtsük vissza 50°C-ra. Ekkor adjuk hozzá a vajat 2-3 részletbe. Keverjük addig, amíg fel nem olvad teljesen. Tegyük lezárható üvegekbe. Miután kihűlt tároljuk hűtőbe felhasználásig, maximum 3-4 napig.
Lemon Curd Tiramisu
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
250 ml Lemon Curd
500 g mascarpone
3 tojás
2 evőkanál nyírfacukor
2 evőkanál házi vaníliás cukor
6 lapzselatin
400 g babapiskóta
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A tojások sárgáját gőz felett verjük fel a vaníliás cukorral. Akkor jó, amikor teljesen kifehéredett, a cukor is elolvadt teljesen. A fehérjét verjük habbá a nyírfacukorral. A lapzselatinokat áztassuk be.
A felvert tojássárgáját keverjük ki krémesre a mascarponéval, majd adjunk hozzá kb. 2 dl Lemon Curd-t. A tojásfehérje habot 2 részletbe forgassuk bele.
A lapzselatint vegyük ki a vízből, nyomkodjuk ki. 3-4 evőkanál vizet melegítsünk fel, adjuk hozzá a zselatint, majd lassú tűzön folyamatosan kevergessük, amíg teljesen fel nem olvad. Ne forraljuk fel!
A krémből adjunk hozzá 3-4 evőkanállal, alaposan keverjük el, majd az egészet öntsük a többihez. Jól forgassuk bele.
A tortaformát tegyük ki körbe babapiskótával, az aljára is jusson bőven. Ezután jöhet egy réteg krém. Egy réteg babapiskóta és még egy réteg krém. Ismét egy réteg babapiskóta és a végére egy vékonyabb réteg krém a maradék Lemon Curd-vel elkeverve. Így a teteje intenzívebben citromos lesz.
Díszíthetjük citromkarikával, mentával!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése