Narancsos-kakaós tönköly csigák, rumos mazsolával
Hozzávalók (12 db-hoz):
230 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
230 g fehér tönköly liszt
20 g friss élesztő
30 g olvasztott vaj
2 dl langyos tej
1 evőkanál méz
1 kávéskanál só
1 dl frissen facsart narancslé
Töltelékhez:
5 dkg szobahőmérsékletű lágy, de nem olvasztott vaj
1 narancs reszelt héja
3 evőkanál nyírfacukor
2 teáskanál holland kakaópor
4 evőkanál mazsola
1 dl forró víz
2 evőkanál rum
Elkészítés:
A liszteket szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a sót és a frissen facsart narancs levét. A langyos tejbe keverjük el a mézet és az élesztőt, és így adjuk hozzá. Dagasszunk egy rugalmas, közepesen lágy tésztát a vaj folyamatos hozzáadásával. Szobahőmérsékleten kelesszük duplájára.
Közbe a vajat vegyük ki a hűtőből, hogy kenhető állagú legyen. A kakaóport keverjük össze a nyírfacukorral. Tegyük a forró vízbe a rumot és a mazsolát.
Nyújtsuk kb. 40x30 cm nagyságú téglalap alakúra lisztezett felületen. A vajat keverjük ki a narancs reszelt héjával, majd kenjük meg a tésztát. Szórjuk meg cukros kakaóval. A mazsolát szűrjük le, kicsit nyomkodjuk ki vizet, majd osszuk el egyenletesen. Tekerjük fel a keskenyebbik oldalánál fogva, így nagyobb csigákat kapunk, ha inkább többet szeretnénk, de kisebbeket, akkor a szélesebbik oldalánál tegyük ezt. Osszuk először két részre egy éles kés segítségével, majd ismét ketté és a végén pedig harmadoljuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól távolabbra. Letakarva duplájára kelesztjük. Előmelegített 190°C-os sütőbe 20-23 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése