Tönköly pizza, besamel mártással és sült császárszalonnával
Hozzávalók:
Tésztához ( 40 cm átmérőjű pizzához):
35 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 dkg élesztő
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
5 g só
2 dl hideg víz
Besamel mártáshoz:
2 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 dl tej
só, bors
szerecsendió
Továbbá:
15 dkg reszelt mozzarella
30 dkg sült császárszalonna
1 fej lilahagyma
2 főtt tojás
csemege uborka
Elkészítés:
A lisztet mérjük ki dagasztó tálba. Morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót az olívaolajat, majd a hideg víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tisztát. Helyezzük kelesztő tálba és tegyük a hűtőbe 4-6 óra hosszára.
A besamel mártáshoz olvasszuk fel a vajat, szórjuk meg egy evőkanál liszttel, majd szép lassan öntsük fel a tejjel. Közben figyeljünk arra, hogy mindig csomómentes maradjon. A végén ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval.
Miközben a tészta a hűtőbe pihen főzzük meg a tojást, a sajtot reszeljük le és a kockára vágott császárszalonnát süssük zsírjára.
A tésztát borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 50 cm átmérőjű kör alakúra. A szélét körben hajtsuk vissza. Helyezzük át sütőpapírral bélelt gáztepsire.
Kenjük meg a tésztát besamel mártással, szórjuk bőségesen reszelt mozzarellával, sült császárszalonnával, lilahagymával és felkarikázott főtt tojással, csemege uborkával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése