Olaszos cipó
Hozzávalók:
200 g durum liszt
200 g BL80 liszt
50 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 g parmezán
5-6 aszalt paradicsom
9-10 levél friss bazsalikom
1 szál rozmaring
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
7 g só
10 g élesztő
3 dl víz
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a parmezánt, a sót és az olívaolajat. Az élesztőt morzsoljuk a vízbe és keverjük el benne, így adjuk a kimért liszthez. Az aszalt paradicsomokat és a friss fűszernövényeket daraboljuk apróra, majd tegyük a többi hozzávalóhoz. Az élesztős víz hozzáadásával dagasszunk belőle közepesen lágy tésztát. Lisztezett kelesztőtálba téve hagyjuk 10 órát pihenni.
Gyúrjuk át óvatosan lisztezett deszkán úgy, hogy egyik oldalról áthúzzuk a tésztát a másik oldalra, miközben körbe megyünk. Fordítsuk meg, majd gömbölyítsük egy kicsit. Letakarva pihentessük 1 órát pihenni, majd ismételjük meg. Ezután konyharuhával bélelt közepes kerek tálba helyezzük, amiben duplájára kelesztjük.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra a vaslábassal együtt. Miután megkelt a tészta, vegyük ki a lábast a sütőből. Kenjük ki vékonyan olajjal. Borítsuk bele a tésztát, csípjük meg ollóval a tetejét, majd spricceljük meg vízzel és fedjük le. Helyezzük vissza sütőbe, de a hőmérsékletet csökkentsük 180°C-ra és így süssük készre kb. 45 perc alatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése