Vaníliakrémes pite
Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához):
20 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj
2-3 evőkanál hideg tej
a vaníliakrémhez:
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
5 tojás sárgája
4 evőkanál vaníliás cukor
2 dkg keményítő
2 dkg liszt
a tetejére:
mandula
a tálaláshoz:
porcukor
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a porcukrot, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és a tejet, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk. A 2/3 részét félre tesszük, a maradékból lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kör alakú tésztát nyújtunk és a pite formába tesszük. Sütőpapírt helyezünk a tésztára, sütőgyönggyel beterítjük és 200 fokos előmelegített sütőbe 10 perc alatt félkészre sütjük.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, elvegyítjük benne a keményítőt és a lisztet, majd felöntjük a tejszínnel és a tejjel. Közepes lángon 80 fokig hevítjük, sűrűre főzzük.
A félkész pite tésztára öntjük, a maradék tésztát a tetejére morzsáljuk, majd megszórjuk szeletelt mandulával. A továbbiakban 180 fokos sütőbe helyezzük és 30-35 perc alatt készre sütjük.
Formába hűlni hagyjuk, majd tálalásig hűtőbe helyezzük. A legjobb, ha egy éjszakára bent tudjuk hagyni. Tálaláskor porcukorral meghintve kínáljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése