Koskacukor: Vaníliakrémes pite

2018. április 16., hétfő

Vaníliakrémes pite

Vaníliapudingos vagy vaníliakrémes pitének is hívhatjuk, a lényege az, hogy nagyon finom. Jó időben, hidegen, akár valamilyen gyümölcs szósszal, öntettel is kínálhatjuk, amitől kicsit savanykás ízt kap. Nem túl édes, szerintem tökéletes egy hétvégi grillezéshez, baráti összejövetelhez.








Vaníliakrémes pite
Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához):
20 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg porcukor
20 dkg hideg vaj
2-3 evőkanál hideg tej

a vaníliakrémhez:
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
5 tojás sárgája
4 evőkanál vaníliás cukor
2 dkg keményítő
2 dkg liszt

a tetejére:
mandula

a tálaláshoz:
porcukor

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a porcukrot, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és a tejet, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk. A 2/3 részét félre tesszük, a maradékból lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kör alakú tésztát nyújtunk és a pite formába tesszük. Sütőpapírt helyezünk a tésztára, sütőgyönggyel beterítjük és 200 fokos előmelegített sütőbe 10 perc alatt félkészre sütjük.
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, elvegyítjük benne a keményítőt és a lisztet, majd felöntjük a tejszínnel és a tejjel. Közepes lángon 80 fokig hevítjük, sűrűre főzzük.
A félkész pite tésztára öntjük, a maradék tésztát a tetejére morzsáljuk, majd megszórjuk szeletelt mandulával. A továbbiakban 180 fokos sütőbe helyezzük és 30-35 perc alatt készre sütjük.
Formába hűlni hagyjuk, majd tálalásig hűtőbe helyezzük. A legjobb, ha egy éjszakára bent tudjuk hagyni. Tálaláskor porcukorral meghintve kínáljuk!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...