Hozzávalók:
1 kg marhalábszár
fél dl olaj
1 fej hagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
1 db nagyobb krumpli
2 dl száraz fehérbor
1 vagy 2 kisebb karika citrom
1 erőleveskocka
tárkony
bors
kevés só (ha sós szalonnát használunk, akkor nem biztos, hogy sózni kell, a húsleves kocka is tartalmaz)
2 dl tejföl
Puliszkához:
2 dl kukoricadara
6 dl víz
125 g juhtúró
2-3 ek. tejföl
Elkészítés:
Daraboljuk fel a marhalábszárat kockákra. Hevítsük fel az olajat, dobjuk rá a felkockázott hagymát, majd a kolozsvári szalonnát. Pirítsuk egy kicsit, majd adjuk hozzá a húst. 4-5 perc után öntsük fel borral, adjuk hozzá a citrom karikákat, a krumplit, az erőleves kockát és fűszerezzük borssal és tárkonnyal. Ízlés szerint sóval. Fedő alatt puhára pároljuk kb. egy óra alatt. Idő közben meg kell kevergetni, nehogy leragadjon a krumpli. Ha megpuhult fedő nélkül hagyjuk 10-15 percet, így fogy besűrűsödni, majd adjuk hozzá a tejfölt.
Forraljunk fel 6 dl vizet, majd adjuk hozzá a kukoricadarát. Főzzük puhára.
Egy tálcára vágjunk egy nagyobb darab alufóliát, majd kenjük rá a puliszkát. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl vastag, mert akkor nehéz lesz feltekerni. Hagyjuk kihűlni. A juhtúrót törjük át a tejföllel, majd kenjük rá egyenletesen. Úgy a legegyszerűbb feltekerni és arra is kisebb az esély, hogy megtörik, ha az alufóliának a két végét megfogjuk, megemeljük a szélénél és előre görgetjük, mint a piskótatekercset. Hűtőbe tesszük, majd vizes késsel tudjuk szépen felszeletelni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése