Olasz túrótorta
Hozzávalók: (26 cm átmérőjű tortaformához):
2,5 dl
tejszín
vaníliarúd
22,5 dkg
liszt
5 dkg darált
mandula
15 dkg cukor
12,5 dkg vaj
7 tojás
25 dkg
mascarpone
50 dkg túró
1 citrom
leve
2 dkg
étkezési keményítő
20 dkg
eperlekvár
Díszítéshez:
porcukor
friss eper
Elkészítés:
Tejszínt
felforraljuk a vaníliarúddal, amit hosszában felhasítottunk, alacsony hőfokon
10 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A vaníliarudat kivesszük.
20 dkg
lisztet a darált mandulával, 5 deka cukorral, a vajjal és 1 egész tojással sima tészává gyúrjuk.
Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztát
lisztezett deszkán kb. 36 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk. Vajjal kikent
26cm-es kapcsos tortaformába fektetjük
és szélét körben a karimához nyomkodjuk.
A megmaradt
tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a maradék cukorral kikeverjük.
Belevegyítjük a mascarponét, a túrót, a citrom levét és a vaníliás tejszínt,
majd beleszitáljuk a keményítővel elkevert lisztet. A felvert tojásfehérjét két
adagban a masszába forgatjuk. A
tortalapot 5dkg lekvárral megkenjük, majd ráöntjük a túrókrémet és egy kis
kanállal belecsöpögtetjük a maradék lekvárt.
Előmelegített
sütőben 170°C-on 50-60 percig sütjük. Ha
a teteje túlságosan barnul le kell fedni.
Hagyjuk a tortaformában kihülni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése