Koskacukor: Olasz túrótorta

2013. április 28., vasárnap

Olasz túrótorta

Egyik kedvenc túrótortámat Tina könyvek-Csodaszép torták és finom sütemények című receptkönyvbe találtam. Egyszerű, könnyű és isteni finom.







Olasz túrótorta
Hozzávalók: (26 cm átmérőjű tortaformához):
2,5 dl tejszín
vaníliarúd
22,5 dkg liszt
5 dkg darált mandula
15 dkg cukor
12,5 dkg vaj
7 tojás
25 dkg mascarpone
50 dkg túró
1 citrom leve
2 dkg étkezési keményítő
20 dkg eperlekvár

Díszítéshez:
porcukor
friss eper

Elkészítés:
Tejszínt felforraljuk a vaníliarúddal, amit hosszában felhasítottunk, alacsony hőfokon 10 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk. A vaníliarudat kivesszük.
20 dkg lisztet a darált mandulával, 5 deka cukorral, a vajjal  és 1 egész tojással sima tészává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán kb. 36 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk. Vajjal kikent 26cm-es kapcsos tortaformába fektetjük  és szélét körben a karimához nyomkodjuk.
A megmaradt tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a maradék cukorral kikeverjük. Belevegyítjük a mascarponét, a túrót, a citrom levét és a vaníliás tejszínt, majd beleszitáljuk a keményítővel elkevert lisztet. A felvert tojásfehérjét két adagban a masszába forgatjuk.  A tortalapot 5dkg lekvárral megkenjük, majd ráöntjük a túrókrémet és egy kis kanállal belecsöpögtetjük a maradék lekvárt.
Előmelegített sütőben 170°C-on 50-60 percig sütjük.  Ha a teteje túlságosan barnul le kell fedni. 
Hagyjuk a tortaformában kihülni.
Szeletelés előtt porcukorral meghintjük és friss eperrel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...