Koskacukor: Fűszervajas és hagymás kiflik

2013. május 27., hétfő

Fűszervajas és hagymás kiflik

Kenyeret nagyon ritkán vásárolok, inkább csak akkor, ha vendégek jönnek, mert nincs mindenki hozzá szokva a teljes kiőrlésű liszt ízéhez. Általában mindent ezzel a liszttel készítek, rozs-, zab-, fehér liszt keverékével. A történet onnan indult, hogy másfél éve kimentem Németországba és fél évig éltem ott. Sikerült eltanulnom kint a kenyérsütés módszerét, illetve a  tönköly és a rozs kenyér az, ami elterjedtebb, így hozzá kellett szoknom ehhez az ízvilághoz. A péksütemények fehér lisztből készülnek általában, de láttam sok  félét, ami vegyesen volt. Amióta itthon vagyok, azóta magamnak sütöm a kenyeret. Sokkal finomabb, sokáig eláll, így aki nem sok kenyeret eszik, érdemes kipróbálni. Láttam már ezerféle kenyér receptet, de nem vagyok tisztába azzal, hogy mindegyik eljárással sikerülne úgy, hogy ezt a liszt keveréket használom.
Az arány nálam kenyérsütésnél mindig 60% (teljes kiőrlésű tönkölybúza)-20% (teljes kiőrlésű rozs)-20%.(BL80-as fehér liszt).
Most a szokásos receptemből készítettem a kifliket.



Hozzávalók (8db-hoz):
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg BL 80-as fehér liszt
2 ek. burgonyapehely
3,5 dl víz
2 dkg élesztő
1/2 ek. cukor
1/2 ek. só
1/2 ek. ecet
2 ek. olívaolaj

Fűszervajashoz:
5 dkg vaj
1 tk. oregano
1 tk. bazsalikom

Hagymáshoz:
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lilahagyma
1 ek. olaj
3 ek. víz

A tésztához a liszteket egy kelesztő tálba mérjük ki, adjuk hozzá a burgonyapelyhet, keverjük össze, majd csináljuk egy kisebb mélyedést a közepére. Morzsoljuk bele az élesztőt, kanalazzuk rá a cukrot, öntsünk rá langyos vizet és kicsit keverjük össze a liszttel, csak annyira, hogy sűrű legyen. Hagyjuk felfutni az élesztőt kb. 15 percig. Ezután adjuk hozzá a maradék vizet fokozatosan úgy, hogy közben a botmixer dagasztójával kb. 6-8 percig folyamatosan dagasztjuk. Letakarva 1 órán keresztül pihentetjük.
Közben a vajat olvasszuk fel és keverjük össze a fűszerekkel. A hagymákat daraboljuk fel apróra, egy edénybe tegyünk olajat és vizet, dobjuk rá, fedő alatt, lassú tűzön kb. 10 perc alatt pároljuk puhára.
A tésztát vágjuk 8 egyenlőre részre. Kb. 10 dkg-osak lesznek. Nyújtsuk téglalap alakúra, de vigyázzunk, ne legyen túl vékony, csak éppen annyira, hogy meg tudjuk kenni. Felét fűszervajjal kenjük, a másik felére meg rakjuk rá a dinsztelt hagymát, majd tekerjük fel, mint a kakaós csigát. Vágjuk be a tetejét, sütőpapírral bélelt gáztepsire helyezzük rá úgy, hogy ne érjék egymást. Kelesszük még tovább 20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Tegyünk alulra egy kisebb edénybe vizet, majd mehetnek  a kiflik. 50-60 perc alatt süssük készre. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...