Koskacukor: Meggyes és almás pite

2013. május 26., vasárnap

Meggyes és almás pite

Tegnap óriási sütés-főzés volt Makón. Válker Kft. dolgozóinak minden évben rendeznek egy ilyen bulis napot, amikor összejönnek a dolgozóik és rokonaik, főznek, sütnek, mulatnak. Persze ez egy olyan rendezvény, ahol van lehetőség mindenkinek körbenézni, enni, inni... Volt fagyi, kürtöskalács, sajt vásár, különböző édességek és még sok más.
A párom csapatából voltak akik nyúlpaprikást illetve cigány töltött káposztát készítettek, mi sörös, mézes-mázas csülökkel rukkoltunk elő. Közel 20-an voltunk, így nem volt könnyű dolgom, amikor süteményen törtem a fejem. Mi az amiből sokat lehet készíteni, és viszonylag nem macerás? Ekkor jött a pite ötlet. Egy gáztepsi nagyságú almásat, és egy meggyeset sütöttem. Hááát... Kijelentem, nem volt elég. Gyorsan elfogyott.



Íme a recept. 
Meggyes és almás pite
Hozzávalók
A tésztához:
1 kg liszt
50 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
400 g tejföl
csipet só
2 tojás

Meggyehez:
1,5 kg meggy
1/2 citrom leve
1 tk. fahéj
2 ek. cukor
2 ek. búzadara

Almáshoz:
2 kg alma
1 citrom leve és reszelt héja
1 ek. fahéj
2 ek. cukor
2 ek. búzadara

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőbe, amíg a tölteléket elkészítjük.
A meggyet magozzuk ki, ha szükséges. (Nálam fagyasztott, magozott meggy volt). Szórjuk meg cukorral, fahéjjal és facsarjuk rá a fél citrom levét. Az almát hámozzuk meg, majd reszeljük le. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a citrom levét és reszelt héját. Hagyjuk állni a töltelékeket 20-30 percig. 
A tésztát osszuk 4 részre. Kb. 50 dkg-osak lesznek. A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki a tésztát, helyezzük a papírra és szórjuk meg búzadarával. A töltelékeket csavarjuk ki, majd egyenletesen tegyük rá a tésztára. Fedjük be egy másikkal és szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük kb. 50 percig. Ha már kezd pirulni a teteje, akkor vigyázni kell nehogy jobban megsüljön az alja.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...