Koskacukor: Paradicsomos húsgombóc, fűszeres-vajas tört burgonyával

2016. augusztus 9., kedd

Paradicsomos húsgombóc, fűszeres-vajas tört burgonyával

Szerintem már mindenki tudja, hogy imádom a paradicsomot. Szerencsére ezzel nem vagyok egyedül itthon. A töltött paprika nyáron... vagy csak egy sima hagyományos paradicsomos húsgombóc... több napig is elém rakhatnák akkor sem unnám meg. Mindig azt mondom házi paradicsomléből soha nem elég. Nem akarok butaságot mondani, de több, mint 50 üveggel kerül a kamra polcra, ami rendszerint a következő nyárra el is szokott fogyni. Most nem egy hagyományos változatát fogom bemutatni, sőt már korábban egy sütőben sült olaszos változatát meg is találjátok a blogomon. Ez egy kicsit egyszerűbb és nem tésztával, hanem finom vajas tört burgonyával tálaltam.







Paradicsomos húsgombóc, fűszeres vajas burgonyával
Hozzávalók 4 személy részére:
a húsgombóchoz:
80 dkg darált sertéshús
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt majoránna
3 gerezd fokhagyma
frissen őrölt bors


továbbá:
1 fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
1 konzerv darabolt paradicsom
4 dl házi paradicsomlé
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
frissen őrölt bors


a fűszeres-vajas tört burgonyához:
1 kg burgonya
5 dkg vaj
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
1 teáskanál morzsolt rozmaring
őrölt fehérbors


tálaláshoz:
friss bazsalikom
reszelt mozzarella

Elkészítés:
A darált sertéshúshoz adjuk a fűszereket, a zsemlemorzsát és a zúzott fokhagymát. Jól összeforgatjuk, majd gombócokat formázunk belőle.
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. Olívaolajon megdinszteljük, ráhelyezzük a húsgombócokat, majd minden oldalát megpirítjuk. Felöntjük házi paradicsomlével, hozzátesszük a konzerv darabolt paradicsomot, majd morzsolt bazsalikommal, frissen őrölt borssal és sóval fűszerezzük. Fedő alatt 1,5-2 óra alatt viszonylag alacsony lángon puhára pároljuk. Akkor jó, amikor a paradicsom krémes, szószos állagú.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, darabosra törjük. Hozzáadjuk a vajat, a fűszereket és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Jól kikeverjük, tálalásig melegen tartjuk.
Friss bazsalikommal és reszelt mozzarellával tálaljuk!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...