Koskacukor: Magvas hamburger zsemle

2017. augusztus 10., csütörtök

Magvas hamburger zsemle

Nem is olyan régen felfedeztem, hogy az egyik általam kedvelt áruházban, ahol tényleg szép húsokat lehet kapni és viszonylag jó árban jutok olyanokhoz is, amit nálunk Makón nem lehet kapni, árulnak 100% marhahúspogácsát, illetve 70%marha 30% sertéshúsból készültet is, ami tökéletes hamburger buciba. Egyszer kipróbáltuk már és nem csalódtam benne, érezni lehetett, hogy nincs benne semmi más csak hús. Ezzel ellentétben, vásároltam már olyat, amire azt írták, hogy tiszta hús és először is látni lehetett, hogy nagyobb lett sülés közben, nem kisebb, akkor már gyanús volt, hogy ebbe van más is. Érezni is lehetett az ízén, hogy bizony a látszat nem csal. Tehát maradunk az első esetnél. Akkor még nem volt grillünk, most nem olyan régen kaptunk költözés után, úgyhogy hétvégén, ha bejutunk Szegedre, akkor bevásárolok és nagy hamburgerezésbe csapunk. Csak zsemle kell hozzá, amihez mindig van valami tuti receptem. :)




Magvas hamburger zsemle
Hozzávalók 6 db-hoz:
30 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
2 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál cukor
1,5 dl langyos tej
20 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
1/2 evőkanál mák

a tetejére:
1 felvert tojássárgája
mák, szezámmag, lenmag keverék

Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a cukrot, a sót, a mákot, a szezám és a lenmagot. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojás sárgáját és az olvasztott vajat és végül a langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálba helyezzük, majd szobahőmérsékleten 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Zsemléket formálunk belőle, majd jól lelapítjuk, hogy szép nagy kerek, laposabb bucikat kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, majd magkeverékkel megszórjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra helyezve hűlni hagyjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...