Most például eszembe jutott, hogy köménymagos vajas kiflit még nem sütöttem, így most erre esett a választás. Nagyon ízlett. Este sültek ki, de másnap reggel is rétegesen lehetett leszedni.
Hozzávalók (8db-hoz):
300 g tk. tönköly búzaliszt
150 g BL80 fehér liszt
1 dl langyos tej
25 g élesztő
1 tk. cukor
50 g olvasztot vaj
kb. 1,5 dl langyos víz
1 kk. őrölt kömény
2 kk. só
1 tojás felverve (hagyjunk belőle a tetejére)
Tetejére:
maradék tojás
1 tk. tejszín
egész kömény
Elkészítés:
Először a langyos tejbe keverjük el az élesztőt a cukorral és futassuk fel.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az őrölt köményt, a sót, a felvert tojást és a felfuttatott élesztőt. Folyamatos folyadék pótlással kezdjük összeállítani a tésztát, majd a végén a vajjal gyúrjunk rugalmas tésztát. Kelesszük 20 percig, majd gyúrjuk át és ismét 20 percig pihentessük. Vágjuk 8 részre, formázzunk cipókat és pihentessük ismét 10 percig. Nyújtódeszkán nyújtsuk oválisra úgy, hogy a felénk eső része kicsit szélesebb legyen, majd sodorjuk fel. A rudakat helyezzük el sütőpapíros tepsire úgy, hogy maradjon hely közöttük. Letakarva hagyjuk ismét 20 percig pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A kifliket kenjük meg a maradék tojás és tejszín keverékével és szórjuk meg egész köménnyel. Tegyük a sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük aranysárgára.
De jó lenne most reggelire... :)
VálaszTörlésKicsit késve, de küldök neked most reggelire. :)
Törlés