Tavaly előtt vásároltam először medvehagymát, azóta nagy kedvenc lett nálunk. Hétvégén nővéremnél medvehagymás kenyeret sütöttünk, most itthon is elkészült bagett formájában. Volt itthon egy avokádó, ami főtt tojással kikeverve egy igazán ízletes mártogatóst kaptam. Kenyérre kenve vagy pirítósra előételként is ajánlom mindenkinek.
Medvehagymás-joghurtos bagett
Hozzávalók (2db-hoz):
Öregtésztához:
70 g BL80 fehér liszt
70 g víz
2 g élesztő
Továbbá:
100 g BL80 fehér liszt
300 g tk. tönköly búzaliszt
10 g élesztő
100 g joghurt
1,5 dl víz
2 kk. só
1/2 csokor medvehagyma
1 ek. olívaolaj
Elkészítés:
Az öregtésztát készítsük el sütés előtt legalább egy nappal.
A többi hozzávalót mérjük ki egy kelesztő tálba (kivéve az olajat és a vizet), adjuk hozzá az öregtésztát, majd dagasszunk jó kis rugalmas tésztát úgy, hogy folyamatosan adjuk hozzá a folyadékot, majd a végén az olajat.
Kelesszük duplájára.
Vágjuk ketté, nyújtsuk ki téglalappá, tekerjük fel, vágjuk be a tetejét, majd sütőpapírral bélelt gáztepsibe helyezzük egymás mellé. (Hagyjunk közöttük távolságot, mert kelni fog.) Ismét pihentessük 20-30 percet.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, tegyünk az aljára egy tál vizet.
Süssük 25-30 percig.
Tojásos avokádó saláta
Hozzávalók:
2 főtt tojás
1 nagy avokádó
1 kk. dijoni mustár
1 ek. sűrű joghurt
kevés citromlé
1 szál csemege hagyma
só,bors
Elkészítés:
A tojás sárgájával törjük össze az avokádót, adjuk hozzá a joghurtot, ízesítsük mustárral, citromlével, sóval és borssal. A hagymát vágjuk apró karikára, a tojás fehérjét kicsi kockákra és adjuk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése