Napraforgómagos rozscipó
Hozzávalók:
75 g teljes kiőrlésű rozsliszt
75 g víz
2 g élesztő
Továbbá:
200 g világos rozs liszt
100 g teljes kiőrlésű rozs liszt
200 g BL80 fehérliszt
10 g élesztő
1 ek. sikér
1 ek. ecet
1 ek. olaj
1/2 kk. őrölt kömény
2 kk. só
60-70 g napraforgómag
kb. 3 dl víz
Elkészítés:
Keverjük össze a rozslisztet, a vizet és a 2 g élesztőt a kovászhoz, majd 3 napig tároljuk kamrába (kicsit hűvösebb helyen) egy kis dobozba, amire félig tegyük rá a tetejét.
A többi hozzávalókat mérjük ki egy tálba a napraforgómag, víz és az olaj kivételével, adjuk hozzá a kovászt, majd folyamatos folyadék hozzáadása mellett dagasszunk rugalmas tésztát belőle. A végén adjuk hozzá az olajat és dolgozzuk bele.
Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni. Kb. 1-1,5 óra.
Szórjuk hozzá a magot, majd gyúrjuk át a tésztát finoman. Formázzuk meg és egy olajozott kerek jénaiba helyezzük el, vágjuk be a tetejét és letakarva 30 percet pihentessük.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Amikor megkelt a kenyerünk jól spricceljük meg a tetejét illetve a jénai fedelének a belsejét.
Toljuk a sütőbe 20-25 percre, majd vegyük le a jénai tetejét, csökkentsük a hőmérsékletet 180°C-ra és süssük további 20 percet.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése