Hajtogatott szezámmagos kocka
Hozzávalók 10 darabhoz:
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
1 tojás
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2,5 dl langyos tej
125 g szoba-hőmérsékletű vaj
Tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál mák
1 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, hozzáadjuk az egész tojást és a sót. Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, majd a cukor hozzáadásával elkeverjük. 10-15 percig pihentetjük, majd a liszthez adjuk. Fényes, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Téglalap alakúra nyújtjuk kb. 5 mm vastagságúra. Elosztjuk rajta a szoba-hőmérsékletű vajat, majd elkezdjük a hajtogatást. Balról jobbra és jobbról balra középre hajtjuk, majd balról jobbra ráhajtjuk, becsukjuk, mint egy könyvet. Elfordítjuk 180°-kal, kinyújtjuk amennyire lehet, majd balról jobbra a tészta 1/3-ig, és jobbról balra pedig a tetejére. Kelesztő tálba tesszük és hűtőbe pihentetjük 30 percet. Kivesszük, enyhén lisztezett felületre tesszük, elforgatjuk 180°-kal és ismét hajtogatjuk. Ezt megismételjük még kétszer. A végén 2-3 cm vastagságú téglalapra nyújtjuk. Keresztbe ketté vágjuk, majd öt felé osztjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, mákkal és szezámmaggal megszórjuk. Duplájára kelesztjük.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése