Koskacukor: Céklás-kakaós kenyér

2016. január 14., csütörtök

Céklás-kakaós kenyér

A cékla is hozzátartozik a kedvenc zöldségeimhez. Gyümölcsfacsarásnál mindig kerül bele belőle, illetve savanyúságként vagy chutneynak is tökéletes kiegészítés lehet egy-egy fogás mellé. Salátánkat tehetjük vele színesebbé, de süthetjük is és köretként tálalhatjuk. Miért ne kerülne édességbe? Hiszen hasonlóképpen működik, mint egy sütőtök, amit szintén felhasználunk különböző desszerteknél. Először elég bizarrnak hangzott számomra is, de miután megkóstoltam... istenien szaftos és a kakaó íze is sokkal intenzívebb lesz. Mintha csokoládét ennék. Ki kell próbálni, én mondom! :)
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2016. januári számában is.
















Céklás-kakaós kenyér
Hozzávalók 10 × 30 cm-es kenyérformához:
30 dkg sült cékla
10 dkg holland kakaópor
25 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg kókuszcukor
10 dkg nyírfacukor
2 dl olaj
4 tojás
1 csomag sütőpor (12 g)
2 teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só
a szóráshoz:
holland kakaópor

Elkészítés:
A céklát az olajjal krémesre turmixoljuk. A tojást a kétféle cukorral habverő segítségével habosra keverjük, majd a céklához tesszük. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a sót. A kimért lisztet, kakaóport és sütőport átszitáljuk, majd 2-3 részletben a tésztába forgatjuk. A masszát a sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk. Előmelegített, 170 fokos sütőben 60-70 perc alatt készre sütjük. A belsejének egy picit nedvesnek kell maradnia. Ha a teteje nagyon sülne, alufóliával letakarjuk. A sütőből kivéve a formában hagyjuk 10-15 percig, majd kivesszük, és rácsra téve hagyjuk kihűlni. Holland kakaóporral megszórva tálaljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...