Koskacukor: Jamaicai csirkecomb mediterrán rizzsel

2016. április 15., péntek

Jamaicai csirkecomb mediterrán rizzsel

Érdemes a fűszerek kombinációit variálgatni, próbálgatni, amivel rengeteg új íz kombinációt hozhatunk létre. Ez a fűszerkeverék is egy ilyen. Akár elkészíthetünk belőle többet is és üvegbe tárolva később használhatjuk más ételekhez. Felcímkézve nálam is megtalálható több ilyen, ami különböző fűszerek elegyéből került bele. Szerintem egy hétvégi menühöz tökéletes választás lehet, mert viszonylag kevés munkával elkészül, miközben elvégezhetjük az otthoni teendőnket. Mindenkinek ajánlom, aki szeret játszadozni a fűszerekkel és azoknak is akik még csak most szeretnének belevágni és még eléggé bátortalan.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.






Jamaicai csirkecomb mediterrán rizzsel
Hozzávalók 4 személyre:
8 csirkealsócomb
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál őrölt bors
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál csilipaprika-őrlemény
1 teáskanál só
2 evőkanál morzsolt kakukkfű
2 evőkanál kókuszcukor vagy sötétbarna cukor
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál olívaolaj
1/2 citrom leve
a körethez, 2,5 dl-es bögrével mérve:
1,5 bögre jázminrizs
1 bögre zöldborsó
1 bögre csemegekukorica
1 csokor petrezselyemzöld
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 rozmaringág
3 evőkanál vaj
2,5 bögre csirkehúsalaplé

frissen őrölt bors
a tálaláshoz:
friss petrezselyemzöld

A csirkecombhoz elkészítjük a pácot. A kétféle hagymát megpucoljuk, késes robotgépbe tesszük a többi hozzávalóval, majd krémesre turmixoljuk. A húst tálba rakjuk, ráöntjük a pácot, és jól megforgatjuk benne. Ezután letakarjuk fóliával, és 1 éjszakát hűtőben pihentetjük.
Nagyobb, magas falú serpenyőben a combokat bőrükkel lefelé megpirítjuk. Ezután mindet megfordítjuk, és lefedve, alacsony lángon 30 percig pároljuk. Tányérra emeljük a húst, majd a visszamaradt olajban elkészítjük a köretet. A zsiradékhoz adjuk a vajat és a rozmaring leveleit. Beletesszük a megpucolt, apróra darabolt vörös- és fokhagymát, valamint a felaprított petrezselymet, és megdinszteljük. A rizst többször átmossuk, majd a borsóval és a kukoricával együtt a hagymához forgatjuk. Felöntjük az alaplével, sóval és borssal ízesítjük. A csirkecombokat bőrükkel felfelé visszatesszük, és fedővel letakarva 40-45 perc alatt puhára pároljuk az ételt; ügyeljünk arra, hogy a rizst ne főzzük szét. A fogást friss, aprított petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...