Koskacukor: Mákos túrógombóc vörösboros meggyel

2016. április 17., vasárnap

Mákos túrógombóc vörösboros meggyel

Még egy hónap és már érik a meggy, akkor már frissből készíthetjük. De fagyasztottból vagy befőttből is tökéletes ez a finom mákos túrógombóc. Nekem nagy kedvencem és több változatban is elkészítettem már, de ez is nagyon bevált. Egy kiadós leves után vagy desszertnek, de még szerintem egy vacsorába is belefér, hiszen nyírfacukorral készült.
Megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.







Mákos túrógombóc vörösboros meggyel
Hozzávalók 2 személyre
25 dkg túró
2 tojás
4 evőkanál búzadara
1 evőkanál nyírfaporcukor
1 citrom reszelt héja

a bundához:
4 evőkanál darált mák
1 evőkanál nyírfaporcukor

az öntethez:
40 dkg magozott meggy
2 dl vörösbor
1 dl víz
2 evőkanál nyírfacukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tojást, majd a búzadarát, a nyírfaporcukrot és a citrom reszelt héját. Simára keverjük, lefedjük fóliával, és hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Ez idő alatt a massza sűrűbbé válik, megdagad a búzadara. Nedves kézzel gombócokat formázunk belőle.
Vizet forralunk, a túrógombócokat kanál segítségével belehelyezzük. Miután feljöttek a víz felszínére, 15 percig közepes lángon tovább főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, és meghempergetjük a nyírfaporcukorral elvegyített mákban.
A vörösbort a vízzel, a nyírfacukorral és a fűszerekkel felforraljuk. Beletesszük a meggyet, és az öntetet addig főzzük, amíg eléri a kívánt állagot. A gombócok mellé kínáljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...