Aszalt paradicsomos-parmezán sajtos lángos, fokhagymás tejföllel
Hozzávalók 6 db-hoz (kb. 15 cm átmérőrjű lángoshoz):
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál olaj az olajos paradicsomból + 1 evőkanál a formázáshoz
1 kávésékanál só
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 dl langyos tej
1 dl víz
10 dkg reszelt parmezán
10 db olajos aszalt paradicsom (aprítva)
5 dl olaj a sütéshez
továbbá:
4 dl tejföl
1 fej új fokhagyma finomra darabolva
só, bors
5 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, elvegyítjük benne a tejfölt, az olajat, a reszelt parmezánt, az aprított aszalt paradicsomot és a sót. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a cukorral és 15 percet állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztes keverékhez és további víz hozzáadásával rugalmas, lágy kissé ragacsos tésztát dagasztunk belőle. A végén olajjal kikent tálba helyezzük. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
6 egyenlő részre osztjuk. Olajos kézzel fánkokat formázunk.
Az olajat felforrósítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor hamar megsül és nyers maradhat. Egy fánk formájú tésztát a kezünkbe veszünk, középről haladva kifelé kissé megnyújtjuk, majd a forró olajba helyezzük. Pár perc után megfordítjuk, majd papírtörlőre helyezzük. Így folytatjuk tovább.
A tejfölt kikeverjük finomra darabolt fokhagymával és reszelt parmezánnal, végül sóval, borssal ízesítjük.
Tálalásnál megkenjük a kikevert tejföllel illetve, ha szeretnénk még megszórhatjuk sajttal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése