Koskacukor: Aszalt paradicsomos-parmezán sajtos lángos, fokhagymás tejföllel

2017. július 20., csütörtök

Aszalt paradicsomos-parmezán sajtos lángos, fokhagymás tejföllel

Valahogy a piaci vagy a vízparti lángosok annyira nem vonzanak. Az illata sokszor jó, meg vonzza az embert a vásárláshoz, de miután beleharapunk a legtöbbször mást kapunk és csalódunk. Zsíros, papírvékony, sületlen, mert éppen vastag. Éppen csak meglocsolják tejföllel, itt-ott akad rajta sajt vagy éppen amit kértünk rá. Nem mondom, hogy nem ettem jó lángos, sőt volt olyan hely Fonyódon, ahol először kóstoltam töltöttet, azóta itthon is készítek minden évben. Most csak egy sima, egyszerűre jutott időm, de azért törekedtem arra, hogy ne egy megszokott legyen.









Aszalt paradicsomos-parmezán sajtos lángos, fokhagymás tejföllel
Hozzávalók 6 db-hoz (kb. 15 cm átmérőrjű lángoshoz):
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál olaj az olajos paradicsomból  + 1 evőkanál a formázáshoz
1 kávésékanál só
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 dl langyos tej
1 dl víz
10 dkg reszelt parmezán
10 db olajos aszalt paradicsom (aprítva)
5 dl olaj a sütéshez

továbbá:
4 dl tejföl
1 fej új fokhagyma finomra darabolva
só, bors
5 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, elvegyítjük benne a tejfölt, az olajat, a reszelt parmezánt, az aprított aszalt paradicsomot és a sót. A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a cukorral és 15 percet állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a lisztes keverékhez és további víz hozzáadásával rugalmas, lágy kissé ragacsos tésztát dagasztunk belőle. A végén olajjal kikent tálba helyezzük. 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
6 egyenlő részre osztjuk. Olajos kézzel fánkokat formázunk.
Az olajat felforrósítjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert akkor hamar megsül és nyers maradhat. Egy fánk formájú tésztát a kezünkbe veszünk, középről haladva kifelé kissé megnyújtjuk, majd a forró olajba helyezzük. Pár perc után megfordítjuk, majd papírtörlőre helyezzük. Így folytatjuk tovább.
A tejfölt kikeverjük finomra darabolt fokhagymával és reszelt parmezánnal, végül sóval, borssal ízesítjük.
Tálalásnál megkenjük a kikevert tejföllel illetve, ha szeretnénk még megszórhatjuk sajttal.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...