A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin júliusi számában is.
Tzatzikis csirkesaláta pitában, édesburgonyacsipsszel
Hozzávalók 8 pitához
a csirkesalátához:
50 dkg főtt csirkemellfilé
1 kígyóuborka
5 dl görög joghurt
10 dkg kockára darabolt feta
2 teáskanál tzatziki fűszerkeverék
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 csokor apróra vágott friss kapor
a pitához:
20 dkg tönkölyliszt
10 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
1,5 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2 dl víz
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
a csipszhez:
2 édesburgonya
2 dl olaj
1 teáskanál morzsolt rozmaring
1/2 teáskanál morzsolt kakukkfű
fleur de sel
továbbá:
salátalevelek
Elkészítés:
Az uborkát kis lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, és félretesszük 1/2 órára. A levét kinyomjuk, az uborkát a joghurthoz adjuk. Tzatziki fűszerkeverékkel, citromlével és kaporral ízesítjük. A csirkemellet szálaira szedjük, majd a fetával együtt a joghurtos öntetbe forgatjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.
A tésztához a liszteket kimérjük, elvegyítjük bennük a morzsolt élesztőt, a sót és a cukrot, majd az olívaolaj és a víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 40 percet pihentetjük. 8 egyenlő részre osztjuk, mindből gombócot formálunk. Az elsőt lisztezett felületen kb. 15 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is, majd konyharuhával letakarjuk 15-20 percre. Előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezzük, és hűlni hagyjuk.
Az édesburgonyát meghámozzuk, nagyon vékony karikákra szeljük. Forró olajban kisütjük, papírtörlőre szedjük. Miután lecsöpögtettük az olajat, eltávolítjuk a papírt, és a batátát sóval, fűszerekkel ízesítjük.
Tálaláskor a piták végét levágjuk, és salátalevéllel, tzatzikis csirkesalátával töltjük meg mindegyiket. Az édesburgonyacsipsszel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése